Van der Tuuk blij met peiling, domper voor Brink

ASSEN - De huidige coalitie van PvdA en VVD in de Drentse Staten is niet meer haalbaar, zo blijkt uit de laatste peiling. Want beide partijen zouden geen meerderheid meer hebben. Ondanks dat is PvdA-voorman Ard van der Tuuk een blij man.

"Dit is een geweldige opsteker", aldus Van der Tuuk. In de
die is gedaan in opdracht van RTV Drenthe, komt de PvdA namelijk uit op 11 zetels. En dat is één zetel meer dan bij de vorige peiling, maar wel één zetel minder dan het huidige aantal van 12 zetels in de Staten voor de PvdA. Opvallend is dat 32 procent nog niet weet wat ze gaan stemmen.

Niet rijk rekenen

Goed nieuws dus voor Van der Tuuk, maar hij rekent zich nog niet rijk. "Het moet nog wel even gebeuren. We kunnen nog een week lang campagne voeren, ik ga vol door om ook dit resultaat te boeken in het stemhokje. En ik doe mijn best om er nog een zetel bij te krijgen."

Coalitie van minstens drie

Van der Tuuk lijkt niet direct rouwig om het feit dat de samenwerking met alleen de VVD niet meer mogelijk is in een coalitie. "In deze peiling is op geen enkele manier een coalitie van twee partijen mogelijk." Alle partijen zijn wat Van der Tuuk een optie voor samenwerking, behalve de PVV.

Domper voor VVD

Voor Henk Brink van de VVD is de laatste peiling een flinke domper. Ten opzichte van de vorige peiling, verliest de partij één zetel en komt uit op acht zetels. "Een verklaring voor dit verlies is altijd lastig. Maar ik trek wel de conclusie dat er volop werk te doen is in deze laatste week van de campagne", zegt Brink.

Haagse politiek

Of de landelijke problemen bij de VVD een rol spelen bij het zetelverlies durft Brink niet te stellen. "Dat is Haagse politiek, ik wil uitgaan van wat we voor Drenthe te bieden hebben."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl