Drentse steden hebben matige winkelcentra

Het onderzoek is gedaan door Goudappel Coffeng
Het onderzoek is gedaan door Goudappel Coffeng
ASSEN - Vier Drentse steden scoren niet al te best in een grootschalig onderzoek naar honderd centrumgebieden in Nederland. In het onderzoek van Goudappel Coffeng wordt gekeken hoe vitaal een stadscentrum is.

Het gaat om de steden Assen, Emmen, Hoogeveen en Meppel. Het centrum van Hoogeveen komt er het slechtst vanaf met het stempel kwetsbaar centrumgebied. Aan de andere drie stadscentra mag volgens de onderzoekers meer aandacht geschonken worden.
Het onderzoek
Goudappel Coffeng, een adviesbureau uit Leeuwarden, onderzocht de honderd grootste centrumgebieden in Nederland. Het rapport laat zien hoe steden zich kunnen ontwikkelen om economisch sterker te worden.
Binnensteden en kernwinkelgebieden van middelgrote gemeenten hebben het moeilijk. De bestedingen lopen terug, de leegstaand neemt toe en door vergrijzing en bevolkingskrimp bezoeken minder mensen de stadscentra.
Het adviesbureau keek naar de volgende vier punten:
Voorzieningenaanbod
Demografische ontwikkelingen
Ruimtelijke kwaliteit
Bereikbaarheid
Voorzieningenaanbod
Volgens het rapport is het belangrijk dat stadscentra verschillende soorten winkels hebben. Hoe breder het aanbod, hoe aantrekkelijker een centrum. Ook moeten winkels langere openingstijden hebben, elke zondag open zijn en gericht zijn op beleving.
Demografie
Centrumgebieden in groeiende steden doen het goed. Ook een hoog besteedbaar inkomen en een groot inwonersaantal dichtbij het centrum zijn volgens het rapport belangrijk om een bruisend winkelgebied te houden.
Bij het onderdeel demografie wordt Emmen specifiek benoemd in het rapport. De gemeente scoort op dit punt niet goed. Volgens het rapport trekken minder mensen naar Emmen door het dunbevolkte achterland.
Het is voor Emmen belangrijk om de aanwezige voorzieningen te concentreren. Ook schrijven de onderzoekers dat de gemeente de dierentuin moet inzetten om toeristen naar het centrum te trekken.
Ruimtelijke kwaliteit
De ruimtelijke kwaliteit wordt volgens het rapport bepaald door hoe bezoekers een centrum beleven. Belangrijk hierbij zijn architectuur van de panden en de hoeveelheid leegstand.
Bereikbaarheid
Voor grote binnensteden is het belangrijk om voor alle doelgroepen goed bereikbaar te zijn. Zowel mensen die gebruik maken van het OV, automobilisten en fietsers moeten met gemak in het centrum kunnen komen.
Aanbevelingen steden
Om meer bezoekers te trekken naar het centrumgebied geeft het rapport een aantal adviezen. De steden moeten volgens het rapport kiezen voor een compacte binnenstad.
Andere aanbevelingen zijn dat steden leegstand bij de wortel moeten aanpakken, zorgen voor reuring in het centrum en voor open winkels als mensen er zijn.
Hoogeveen opvallend
Het feit dat het centrumgebied van Hoogeveen als kwetsbaar wordt benoemd in dit rapport is opvallend. In 2011 won de stad nog de titel beste binnenstad van Nederland.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl