Kees de Bok krijgt Rode Baret uitgereikt

ASSEN - De hindernisbaan komt hij zonder moeite over en ook een mars is geen probleem voor Kees. De bok krijgt vanmiddag tijdens een ceremonie op de Johan Willem Friso Kazerne in Assen zijn rode baret uitgereikt.
Rode baret
Om een rode baret te krijgen moeten militairen een zware opleiding afronden. Volgens Defensie zelfs een van de zwaarste van de Landmacht. Kees de Bok volgde een aangepaste cursus.

Meer dan een mascotte
Bataljonscommandant Jon van Dam mag de baret uitreiken aan de bok. Zo'n tweehonderd militairen staan opgesteld op het plein waar de de officiële plechtigheid plaatsvindt. Het dier is volgens Van Dam meer dan een mascotte voor het bataljon. "Hij is ook een mooi symbool dat de verbondenheid onderstreept met de roots van onze eenheid. De mannen van het gewapende verzet."

Kees de Bok
Een witte bok is als sinds de Tweede Wereldoorlog de mascotte van de Stoottroepen. Tijdens een nachtelijke missie in 1944 zouden de eerste Stoottroepers geritsel hebben gehoord in de bosjes. Iedereen richtte zijn wapen op het struikgewas. Het geluid bleek niet van de vijand te komen, maar van een witte bok. Het dier werd meegenomen en sindsdien is er altijd een Kees de Bok geweest.

Afscheid
De ceremonie draait vanmiddag niet alleen om de baretuitreiking van Kees. Een compagnie gaat de komende maanden op uitzending naar Curaçao. "Ik kan u verzekeren dat het absoluut geen vakantie is," zegt kapitein Peter. De militairen zijn gelegerd op het eiland om de orde te handhaven en om het Caribische deel van Nederland te verdedigen tegen indringers.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.