Actieplan moet Hoogeveense bedrijven doen groeien en werkloosheid laten dalen

HOOGEVEEN - Er komt een actieplan voor Hoogeveen om ondernemers te helpen groeien en de werkloosheid te laten dalen.
Ondernemers hebben last van de crisis en Hoogeveen heeft nog steeds een zeer hoge werkloosheid: 14 procent. Wethouder Anno Wietze Hiemstra wil dat cijfer omlaag hebben naar het landelijk gemiddelde. Volgens het CBS is dat 9 procent, het UWV houdt het op 10 procent.

Actieplan
Het actieplan Hoogeveen werkt aan werk moet samen met ondernemers worden gemaakt. Daarvoor wil de gemeente eerst inventariseren welke problemen er in de ontwikkeling van het bedrijfsleven zijn en of er door meer samenwerking tussen bedrijven, het onderwijs en de gemeente slimme oplossingen te vinden zijn. "Er is een potje met geld en ik zeg niet hoeveel daar in zit, maar daar gaat het in eerste instantie niet om," zegt wethouder Hiemstra.

Welke problemen spelen er?
Problemen die nu al spelen? Max Jacobsen van de Hoogevense Ondernemers Combinatie en de Zakenkring noemt twee belangrijke: "Het gebrek aan financiering voor bedrijven. Banken zijn terughoudend geworden maar tegelijk is er veel spaargeld bij mensen. Misschien ligt daar een oplossing om investeringen anders te bekostigen."

"En de mismatch tussen het soort arbeidskrachten die het bedrijfsleven vraagt en het UWV en de opleidingen kunnen leveren," zegt Jacobsen.

Lage opleidingsgraad moet omhoog
De opleidingsgraad in Hoogeveen is laag. "We hebben hier geen HBO-instelling, maar door samen te werken met het Stenden College kunnen we hier toch een verkorte opleiding Transport & Logistiek op HBO-niveau aanbieden. En samen met het bedrijfsleven starten we in september een Praktijk Instituut voor Techniek," laat directeur Jan Berend van der Wijk van het Alfa College weten.

Maar hij geeft toe: de gemiddelde Hoogeveense opleidingsgraad omhoog trekken is een proces van jaren. "Terwijl de eisen van het bedrijfsleven groeien," vult Max Jacobsen aan.

De aftrap
Op 24 maart is de aftrap van Hoogeveen werkt aan werk in theater de Tamboer. Alle Hoogeveense ondernemers van eenmanszaak tot grote bedrijven zijn welkom om daar hun problemen en ideeën met de gemeente te delen. Zo moet de eerste inventarisatie ontstaan die moet leiden tot het actieplan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl