Honderd hectare veen afgebrand door natuurbrand Fochteloërveen

VEENHUIZEN - Door de grote natuurbrand in het Fochteloërveen is vanmiddag ongeveer honderd hectare veen afgebrand.
De brand woedde aan de noordkant van het natuurgebied, in de buurt van Veenhuizen. Er werden tien brandweerwagens en een helikopter ingezet. Het gebied was slecht bereikbaar voor de brandweer. Door het aanleggen van stoplijnen is geprobeerd het vuur richting een kanaal te leiden.

Ontruimingen

Er is geen gevaar geweest voor mensen en gebouwen in de omgeving van de brand. Eerder werd gemeld dat uit voorzorg enkele woningen aan de rand van het gebied zijn ontruimd. Volgens de Veiligheidsregio Drenthe is dat niet het geval.

Vlakbij de brand loopt de Fochteloërweg, daar staan een aantal boerderijen. "Een agent heeft mij het advies gegeven om een paar belangrijke spullen bij elkaar te zoeken voor het geval we geëvacueerd zouden worden," zegt een van de bewoners van de Fochteloërweg. De man vervolgt: "Het vuur is gelukkig niet al te dichtbij gekomen."

Meerdere brandhaarden

Volgens Wilfred Alblas van Natuurmonumenten waren er vier brandhaarden. Door de stevige wind verspreidde het vuur zich snel. Alblas vermoedt dat de brand is aangestoken. Een brandhaard kon al vrij snel worden geblust. De anderen smolten samen tot één grote brand.

In 2011 ook al

In april 2011 ging ook een deel van het Fochteloërveen in vlammen op. Toen ging er ongeveer vijftig tot honderd hectare verloren door de brand. Het duurde meerdere dagen voordacht de brand was geblust.

Een aantal foto's van de brand (Herman Feenstra) pic.twitter.com/q5vVTiPF3m
— Fochteloerveen (@fochteloerveen)

Zag hoe dierenambulance zich ontfermt over door brandweer binnen gebrachte jonge vos; gewond door brand Fochteloervee pic.twitter.com/IqMauF1LTj
— Wilfred Alblas (@WilfredAlblas)

Ziet water branden. Verschillende brandhaarden in Fochteloerveen. Brandweer ter plekke hard aan t werk. pic.twitter.com/wPOqsSvFBU
— Wilfred Alblas (@WilfredAlblas)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl