Meerderheid kiezers is niet tegen windmolens in Drenthe

ASSEN - Een kleine meerderheid van de Drentse burgers is niet tegen windmolens in Drenthe. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Aha! in opdracht van RTVDrenthe.
Met de stelling 'Windmolens horen niet thuis in Drenthe' is 57 procent het namelijk oneens. Maar als er gekozen kan worden tussen zonne- of windenergie, geeft een overgrote meerderheid, 85 procent, wel de voorkeur aan zonnepanelen.

Alleen bij draagvlak
Ook vindt bijna tweederde van de ondervraagden dat windmolens alleen op plekken mogen komen waar draagvlak is. En zodra er windmolens in de eigen gemeente komen, dan is dat voor een ruime meerderheid, 68 procent, kennelijk geen punt. Want 35 procent is positief, 5 procent zeer positief en 28 procent neutraal.

Genoeg natuur
Een overgrote meerderheid, 94 procent, vindt dat Drenthe wel voldoende natuur heeft. Opvallend is dat deze groep, ten opzichte van de peiling in 2011, flink gegroeid is. Want toen zei 74 procent dat er genoeg natuur is.

Verdeeldheid over groot wild
De komst van groot wild als edelherten en wilde zijnen zorgt voor grote verdeeldheid onder de ondervraagden. Zo wil 49 procent deze beesten wel weer in de Drentse natuur zien, maar een bijna even grote groep van 45 procent moet ze niet.
Een meerderheid in de provinciale politiek is inmiddels akkoord met de introductie van het edelhert in Drenthe, maar het wilde zwijn is nog taboe. Veel partijen zijn bang voor schade.

Bekijk het onderzoek online:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl