Eis: drie jaar cel voor man die zich aan kleuter vergreep in lift

Justitie
Justitie
ASSEN - Een celstraf van drie jaar en tbs met dwangverpleging. Dat hoorde een 39-jarige Assenaar tegen zich eisen voor poging tot verkrachting van een kleuter, ontucht en vrijheidsberoving.
De man vergreep zich op 7 september aan een 5-jarig meisje. Het kind vluchtte de lift in en de verdachte volgde haar. Daar trok hij het broekje en rokje van het kind naar beneden en betaste haar. Door hard te gillen om haar moeder trok het meisje de aandacht van omstanders. "Door haar eigen vechtlust wist ze haar belager te ontvluchten," schetste de aanklaagster. Vanaf die dag was het kind, aldus de officier, mentaal beschadigd en van haar onbevangenheid beroofd. Een ernstig geweldsdelict dat vraagt om een forse celstraf en langdurige behandeling.

Seksuele gevoelens voor kinderen
De man heeft al sinds zijn pubertijd seksuele gevoelens voor kinderen. Twee keer eerder is hij veroordeeld voor ontucht met meisjes. Na zijn laatste veroordeling in 1999 werd hij opgenomen voor een lange behandeling in een psychiatrische kliniek in Assen. Doel was hem leren omgaan met zijn pedoseksuele gevoelens en herhaling te voorkomen. De behandeling was succesvol en de man mocht uiteindelijk op zichzelf wonen.

Hulpverlening te traag
In maart dit jaar trok hij bij zijn hulpverleners en de wijkagent aan de bel, omdat hij voelde dat het niet goed ging met hem. Hij gebruikte weer cocaïne, net als voor zijn behandeling, en ging regelmatig op zoek naar kinderen. De advocaat van de man verwijt de hulpverlening dat er te traag is gehandeld. Op 7 september was de man nog steeds niet opnieuw onder behandeling.

Huilen en gillen
Hij fietste rond en kwam het slachtoffer tegen bij een flat in Assen-Oost. Nadat hij haar aansprak, wilde ze naar haar huis. In de lift naar boven betastte de man haar en hield hij haar tegen toen ze eruit wilde. Uiteindelijk kon het kind toch ontsnappen en ging de man ervandoor toen ze hard huilde en gilde. De Assenaar bekende dat hij verder was gegaan in de bosjes, als ze stil was geweest.

Agressief en pervers
Deskundigen adviseren de man tbs met voorwaarden op te leggen. Daarvoor had de officier van justitie weinig begrip. "Dit gedrag is zo agressief en pervers," zei ze. Bovendien was de man ondanks de behandeling weer de fout in gegaan door op zoek te gaan naar kinderporno. Dit heeft hem geen strafrechtelijke vervolging opgeleverd. Ook zou de man tijdens de behandeling weer cocaïne zijn gaan gebruiken. "Hij heeft geen openheid van zaken gegeven. En daarentegen mooi weer gespeeld. De maatschappij moet worden beveiligd tegen deze man."

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl