Drentse gedeputeerde wil onderzoek naar opgepot geld bij overheden

Gedupteerde Ard van der Tuuk (Cultuur)
Gedupteerde Ard van der Tuuk (Cultuur)
ASSEN - Drents gedeputeerde Ard van der Tuuk wil een groot onderzoek naar alle miljarden die bij overheden en semi-overheden op de bank staan. Dat zegt hij vandaag in De Volkskrant.

Volgens hem hebben verschillende provincies, maar ook woningbouwcorporaties, ziekenhuizen en scholenkoepels gezamenlijk miljarden op de plank liggen die van de samenleving zijn.
Van der Tuuk roept in De Volkskrant de Tweede Kamer op om daarvoor een onderzoekscommissie in het leven te roepen.

Energiemiljarden

Het artikel in De Volkskrant gaat over de energiemiljarden die zes jaar geleden werden verdeeld onder de provincies. Zij verkochten toen hun aandelen in de energiebedrijven Essent en Nuon. Gelderland en Noord-Brabant ontvingen enkele miljarden, terwijl Drenthe genoegen moest nemen met ruim 2,5 miljoen.

Geografische pech

Volgens Ard van der Tuuk had Drenthe geografische pech: "Drenthe heeft geen snelstromende rivieren, dus geen elektriciteitscentrales, geen energiebedrijven en dus ook geen energiemiljarden op de bank." Volgens hem kan onze provincie daardoor minder investeren in bijvoorbeeld wegen.
Van der Tuuk vindt daarom dat er een verevening moet komen tussen provincies. "We wonen in één land. We moeten de lusten en lasten eerlijker verdelen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl