CDA wil einde aan 'discriminatie' Drentse bouwvakkers in Groningen

ERICA/APPINGEDAM - Ook Drentse vaklieden moeten kunnen worden ingezet bij het herstel van aardbevingsschade in de provincie Groningen. Het Drentse CDA gaat daar bij de twee provincies op aandringen. Volgens CDA-lijsttrekker Henk Jumelet is het nu zo dat Drentse bedrijven wel beperkt aan de slag kunnen, maar ze mogen dan alleen hun Groningse personeel inzetten.
Jumelet vindt deze tweedeling ongewenst. De CDA-lijsttrekker begrijpt dat de Groningse economie moet profiteren van het herstelwerk en dat de buurprovincie probeert om grote spelers met buitenlandse werknemers buiten de deur te houden. "Maar er ontstaat nu wel een ingewikkelde situatie. Wij horen dat Drentse bedrijven nu met een hoop bureaucratie te maken krijgen, want ze moeten op basis van het paspoort van hun personeel hun mensen inzetten."

Erkende bedrijven
Het Centrum Veilig Wonen is begin dit jaar in het leven geroepen om de schades door aardbeving te registreren en te herstellen. De instantie werkt daarbij met een lijst van erkende bedrijven. Volgens woordvoerder Arjan van de Leur klopt het dat Groningse bedrijven een streepje voor hebben. "Ze zitten fysiek in de buurt en verliezen daardoor geen reistijd. En ze spreken de taal van de mensen in het gebied. Inlevingsvermogen is heel belangrijk, want schade door aardbevingen raakt bewoners diep."

Er zijn volgens Van de Leur zo'n 1.000 bedrijven erkend, waarvan er 800 uit Groningen komen. Maar er zitten ook wel Drentse en Friese bedrijven bij. Wel is het zo dat niet Groningse bedrijven alleen personeel dat wel in Groningen woont mag inzetten.

Veel schademeldingen
Het Drentse CDA vindt dat de regeling moet worden aangepast, zodat ook Drentse vakmensen een erkenningspas kunnen krijgen. Ook wijst de partij er op dat het voor de Groningers wel heel lastig moet zijn om zelf alle schades te kunnen herstellen. Er zijn nu al 5.000 meldingen binnen gekomen bij het Centrum Veilig Wonen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl