Opvang na dood vosje: "Volgende keer zouden we het ook zo doen"

URETERP - "Het is heel triest. We hebben alles gedaan binnen onze mogelijkheden. Ik zou er zo weer voor gaan", zegt Hetty Sinnema van opvang de Fûgelhelling in Ureterp na het overlijden van het vosje.
Het beestje raakte vorige week zwaargewond bij een grote natuurband in het Fochteloërveen. Ongeveer 100 hectare aan natuur ging in vlammen op.

Inwendige schade

Het vosje had brandwonden opgelopen. Gistermiddag bleek dat het dier ook inwendig veel schade had, omdat het roet ophoestte. Meteen na de plaatsing in de Fûgelhelling gingen er stemmen op dat het beter was om het vosje te laten inslapen en niet proberen te redden. Sinnema zegt dat ze de volgende keer het opnieuw zou proberen. "Maar wel met dit in het achterhoofd. Ik zou er zo weer voor gaan, maar we moeten het wel per geval bekijken."

Paar dagen

De inwendige schade bij het vosje bleek groter dan verwacht. "Uiterlijk kunnen wonden mee vallen, maar inwendig weet je het niet", legt Sinnema uit. "Dat wordt pas na een paar dagen zichtbaar. We hebben het beestje meteen pijnstillers gegeven."
Lees ook: Verdriet na overlijden vosje

Vraagtekens


Het vosje knapte in eerste instantie wat op in de opvang. "Dan wordt je hoopvol, want hij leek te herstellen. Hij begon van zich af te blazen en rond te lopen. Hij kreeg interesse in eten en drinken. Voor ons tekenen dat het een kans heeft en die moet hij toch krijgen", legt Sinnema uit. "Ik snap wel dat mensen hun vraagtekens erbij hebben, maar dit moet je wel doen. We hebben bewust naar het dier gekeken en zijn van het vosje uitgegaan."

Stelling van de dag

Het is de vraag die de opvang zich heeft gesteld maar ook op social media stelt men zich dezelfde vraag: Hadden ze het vosje niet moeten laten inslapen? Mevrouw vd Velde denkt dat het beestje beter af was geweest met een spuitje. 'Ik denk, als een dier niet kan vertellen hoeveel pijn hij heeft, dat het soms beter is als ze gewoon een spuitje krijgen.' Zo vraagt ook Wouter Lemmen zich af op Facebook.
Praat mee over de stelling van de dag. 'Het beestje hadden ze meteen moeten laten inslapen.'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl