Drentse vogelaar spot zeldzame steenarend in Stadskanaal (video)

VRIES - Vogelaar Jos de Vries uit Vries kon zijn ogen zondagmiddag niet geloven. "Ik dacht: het zal wel weer niet zo zijn."

Thuisgekomen bekeek hij de foto's die hij had gemaakt nauwkeurig en wist hij het zeker: hij had een jonge steenarend gezien vanuit een vogelhut in Stadskanaal.
"Ik heb de vogel even na twee uur 's middags gezien vanuit de schuilhut. Hij kwam schuin aanvliegen vanuit het noordoosten. De vogel was een kwartier zichtbaar en verdween achter de bomen in de verte," verklaart Jos de Vries op de website noordlaarderbos.nl.

'Spectaculairder dan wolf'
Volgens Ben Koks van de Werkgroep Grauwe Kiekendief gaat het om een zeer uitzonderlijke waarneming. "Dit is een stuk spectaculairder dan de wolf die vorige week in het Noorden rondliep." De laatste keer dat er in Drenthe een steenarend is gezien, was in 2002.

Op zoek
Volgens Koks gaat het om een verdwaalde steenarend. "Hij zal hier nooit gaan broeden. Hij is alleen en heeft een partner nodig om te kunnen paren. Ook is hij te jong, want de steenarend is pas geslachtsrijp met ongeveer zeven jaar. Verder zijn De Veenkoloniën totaal ongeschikt voor de steenarend, want die houdt van bergen."

Waarom hier?
Voor zover Koks weet, bestaat er in een straal van duizend kilometer van de waarneming geen steenarendnest. "Deze steenarend is waarschijnlijk op zoek naar nieuwe gebieden, de zogeheten dispersie," zegt Koks. Maar blijven doet hij dus niet.

Herten aangevallen
De steenarend heeft een spanwijdte van ongeveer twee meter en is daarmee een van de grootste landarenden op het noordelijk halfrond. Met zijn zeer goede gezichtsvermogen is de steenarend in staat een prooi al van een hoogte van twee kilometer te zien. De steenarend valt in zeldzame gevallen ook grote dieren aan, zoals herten. Er zijn geen aanvallen op mensen bekend.

Filmopnames van de steenarend:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl