'Onbegrijpelijk dat politie niet ingreep bij loslopende paarden Grolloo'

GROLLOO - Onbegrijpelijk vinden de inwoners van Grolloo het, dat de politie gisteren niets deed nadat twee paarden ontsnapten tijdens de Ronde van Drenthe.

Het naderende peloton inclusief sirenes van de auto's eromheen, zorgde ervoor dat de paarden flink schrokken. Daarna braken ze door de omheining heen.
'Ingrijpen politie tijdens koers niet mogelijk'
Dat er geen agent ingreep, is volgens organisator Femmy van Issum wel te verklaren. De politie is verplicht om het peloton te begeleiden. Agenten mochten daarom niet afstappen.
"Het is door de wielerbond UCI verplicht dat agenten het peloton begeleiden. Volgens de regels kan het dan absoluut niet dat zij zomaar afstappen", vertelt Van Issum.
Dorpen beter informeren
Inwoners van Grolloo geven een dag na de wedstrijd ook aan dat ze niet op de hoogte waren van het parcours van de Ronde van Drenthe. De organisatie zegt dat ze haar best doet om iedereen via tv, radio en flyers op de hoogte te brengen.
"Maar we zullen volgend jaar nog meer ons gezicht laten zien, zodat inwoners van Drenthe beter op de hoogte zijn", aldus Van Issum. Hiermee hoopt ze dat dorpen beter voorbereid zijn op de komst van de ronde, zodat paarden bijvoorbeeld in stallen worden gezet.
De paarden maken het goed
Door het lawaai van het voorbijrazende peloton en de sirenes van de auto's eromheen schrokken de paarden en zijn ze door het schrikdraad heengerend.
"Hier staat enorm veel stroom op, dus ze schrikken eerst al van het peloton en krijgen ook nog een klap van de elektriciteit. Het verhevigt de boel", vertelt Jan Paas, zwager van de eigenaresse van de paarden. Zelf was ze vanwege werk niet bereikbaar voor commentaar.
De paarden worden uiteindelijk gevangen in de buurt van Vredenheim. "Eén paard heeft een wond aan haar been. En de dekens die om de paarden heen zaten, zijn beschadigd. Ze zijn nog wat schrikachtig nu, maar verder maken ze het goed", vertelt Paas.
De organisatie heeft direct contact gehad met de eigenaresse van de paarden en haar uitgenodigd om volgend jaar een kijkje achter de schermen te nemen, zodat ze ziet hoe een koers vanuit de organisatie beleefd wordt.
De mogelijke schade die is aangericht wordt geregeld met de verzekering.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl