Kookschrift van voor de oorlog gaat voedselverspilling tegen
EMMER-COMPASCUUM - "Oma deed niet aan kliekjesdag maar aan restverwerking." Dat zegt Eugénie Benda uit Emmer-Compascuum over haar oma Marie.
Haar oma werkte van 1919 tot 1949 bij notabelen in de Achterhoek in de huishouding. "Vroeger was je een goede huisvrouw als je geen eten verspilde. En een nog betere huisvrouw als het gezin niet zag dat je restjes gebruikte," zegt Benda.
Alle recepten van oma zijn opgeschreven in kookschriftjes.
Van kliek tot sjiek
Benda heeft de restverwerkingsrecepten nu gebundeld in een nieuw kookschriftje: 'Van Kliek tot Sjiek'.
Benda heeft de restverwerkingsrecepten nu gebundeld in een nieuw kookschriftje: 'Van Kliek tot Sjiek'.
"Jaarlijks verspillen we zo'n vijftig kilo voedsel per persoon. Maar met de recepten van oma hoeft niemand meer eten weg te gooien," zegt Benda.
'Van Kliek tot Sjiek' is vanaf 28 maart te verkrijgen.