'Krimpcoaches' gaan helpen bij spreiding goed onderwijs

ASSEN - Ze gaan basisscholen en gemeenten helpen om de gevolgen van de krimp voor het onderwijs goed te regelen.
Drenthe vraagt aan het ministerie van Onderwijs 160-duizend euro voor twee 'krimpcoaches'. Het ministerie heeft namelijk een speciaal potje om de leerlingendaling op scholen te begeleiden. De aanvraag is ingediend door de stuurgroep Onderwijs en Krimp met steun van provincie, gemeenten en schoolbesturen.

Goed gebruiken

Drenthe kan dat goed gebruiken, omdat het aantal schoolkinderen ook de komende jaren met eenderde verder afneemt.

'Koning krimp'

Jacob Bruintjes uit Borger-Odoorn is een van de beoogde coaches, ook bekend als 'koning krimp'. De ander is Roosje van Leer van kenniscentrum CMO STAMM. Volgens haar is het lastige dat de verschillende betrokkenen allemaal ook verschillende belangen hebben:

"Ouders willen graag de vertrouwde school voor hun kinderen in het dorp behouden. Schoolbesturen hebben belang bij de kwaliteit van onderwijs en een degelijke financiering daarvan. Gemeenten hebben een belang bij de leefbaarheid van een gebied," aldus Van Leer.

De 'krimpcoaches' gaan de betrokkenen helpen om de kwaliteit en de spreiding van basisonderwijs te regelen.

Wat is haar geheime wapen?

"Proberen begrip te kweken bij de verschillende partijen voor de standpunten van de ander en dat doen op basis van zo objectief mogelijke informatie. Wetende dat het ook een emotioneel onderwerp is voor veel mensen."

Binnenkort is duidelijk of Drenthe de 160.000 euro voor de 'krimpcoaches' krijgt van het ministerie van Onderwijs.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.