Drenthe kiest: opkomst bij verkiezingen lager dan 4 jaar geleden (update 17 uur)

EMMEN - De opkomst voor de verkiezingen van de Provinciale Staten en het waterschap in Drenthe ligt rond 16.00 uur lager dan vier jaar geleden.

Opkomstcijfers op een rij:

- Emmen: om 16.45 uur ligt de opkomst in de gemeente Emmen op ruim 29 procent. In 2011 lag dit percentage op bijna 37 procent.

Burgemeester Cees Bijl verwacht vanavond op 43 procent uit te komen, vergelijkbaar met de verkiezingen van 2007. Volgens Bijl zijn er geen gekke dingen gebeurd. "Wel bijzonder zijn de verkiezingen in Zwartemeer. Daar wordt namelijk niet twee keer een stem uitgebracht, maar drie keer. Zwartemeerders kunnen namelijk ook hun stem uitbrengen voor de dorpsraad. "Drie verkiezingen in één dus."

- Hoogeveen: burgemeester Karel Loohuis van de gemeente Hoogeveen laat om 16.00 uur weten dat de opkomst in zijn gemeente nog steeds achterloopt op die van vier jaar geleden. "Een half uur geleden zaten we op 21 procent. Daarmee volgen we de landelijke tendens. Maar er is hoop: de kiezers hebben nog tot 21.00 uur vanavond."

Volgens Loohuis worden de dubbele verkiezingen normaal gevonden door de stemmers. "Mensen ervaren het als positief dat de twee verschillende verkiezingen op dezelfde dag worden gehouden, en niet op aparte dagen."

- Assen: het percentage ligt hier op 28 procent. Lager dan bij de vorige verkiezingen. Burgemeester Marco Out: "de sfeer op de stembureaus is geweldig en het is geen straf om met dit mooie weer even naar buiten te gaan om te stemmen."

- Meppel: in Meppel is de opkomst zo'n 4 procent lager dan bij de vorige verkiezingen: 28 procent. Vier jaar geleden was dat 32 procent. Volgens Sipke Stelma, coördinator van de stembureaus in Meppel, komen de meeste stemmers tussen 17.00 en 20.00 uur.

- Gemeente Midden- Drenthe: de opkomst van de provinciale verkiezingen zijn tot nu toe ruim 30 procent.

- De gemeente Coevorden zit op een opkomst van 24 procent.

- De gemeente Aa en Hunze twittert dat de opkomst op bijna 24 procent ligt. Dat is 3 procent lager dan in 2011. Toen was de opkomst rond 14.00 uur 27 procent.

- De gemeente De Wolden heeft ook bijna 24 procent van de kiezers mogen verwelkomen.

- Bij de gemeente Borger-Odoorn ligt het percentage net iets hoger: 24,5 procent.

Waterschappen

- Waterschap Hunze en Aa's: iets meer dan 21 procent.

- Waterschap Reest en Wieden zit op bijna 19 procent.

De stembussen zijn geopend van 07.00 tot 21.00 uur.

Hogere opkomst

De waterschappen lijken af te stevenen op een hogere opkomst dan de ongeveer 30 procent die verwacht was. De stemmers geven aan dat het makkelijk is dat het nu in één moeite door kan.

Iemand die er voor koos niet voor de waterschappen te stemmen zei: "Ik weet niet wat ik er mee moet, ik weet er niks van en ik ken er niks van... misschien volgende keer."

Als u gaat stemmen moet u uw stempas en een geldig identiteitsbewijs meenemen. Er kan onder meer gestemd worden op gemeentehuizen en scholen. Ook op het station in Meppel staat een stemlokaal.

Een pinpas of een vispas geen geldige identiteitsbewijzen

Al een bankpas én een vispas voorbij zien komen als ID kaart op het stembureau in Meppel. #onderweg @RTVDrenthe

— Erik-Sjoerd Nauta (@eriksjoerdnauta) March 18, 2015

Verkiezingsnieuws

RTV Drenthe houdt u de hele dag op de hoogte van de opkomst, de peilingen en al het nieuws rond de verkiezingen. Dat doen we via internet, radio en televisie.

Uitslagen

Morgenochtend zendt RTV Drenthe vanaf zes uur uit op radio en vanaf zeven uur op TV Drenthe. In die uitzendingen uitgebreid aandacht voor de uitslagen en de eerste reacties van de lijsttrekkers.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl