Geen uitspraak in conflict over kunstwerk De Nieuwe Kolk

ASSEN - Kunstenaar Daan Roosegaarde en de gemeente Assen gaan met elkaar in gesprek over de verlichting van zijn kunstwerk bij cultureel centrum De Nieuwe Kolk in Assen.
De kunstenaar had een kort geding aangespannen tegen de gemeente omdat er volgens hem tegen de afspraken in de luifelverlichting is aangezet. Zijn lichtkunstwerk wordt daardoor een stuk minder mooi, vindt hij zelf.

Sensorkunstwerk

Inzet van de zaak is het kunstwerk Sensor Valley 8.0. Het kunstwerk bestaat uit 15 pilaren van 2,5 meter hoog, die oplichten en geluid maken als je er langs loopt of er mee knuffelt. De pilaren staan pal voor de ingang van het centrum.

Gebroken botten

De gemeente Assen heeft de luifelverlichting aangezet om drie redenen.
1. Veiligheid. Bezoekers zouden zijn gevallen op de trap voor De Nieuwe Kolk omdat het te donker was. Een aantal zouden daarbij zelfs botten hebben gebroken.
2. Hangjongeren. Doordat het zo donker is verzamelen veel jongeren zich voor het gebouw. De jongeren zouden het kunstwerk stuk maken.
3. Zichtbaarheid van het theater. Doordat de verlichting uit is denken veel mensen dat het theater en de bioscoop dicht zijn terwijl dit niet het geval is.

In gesprek

De rechter drong er vandaag op aan dat de kunstenaar en de gemeente Assen met elkaar in gesprek gaan om tot een oplossing te komen. Van beide kanten is dat eerder geprobeerd maar dit heeft niet geleid tot een oplossing. Toch zijn beide partijen bereid om het nog een keer te proberen.
Licht uit
De partijen hebben zichzelf twee maanden de tijd gegeven om er uit te komen. Tot die tijd blijft de luifelverlichting bij de ingang van De Nieuwe Kolk uit.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl