Coalitiepartijen VVD en PvdA leveren in, maar blijven de grootste

VVD-lijsttrekker Henk Brink.
VVD-lijsttrekker Henk Brink. © Steven Stegen/RTV Drenthe
ASSEN - De stemmen in Drenthe zijn geteld. De PvdA is de grote verliezer en houdt zeven van de twaalf zetels in Provinciale Staten over. De VVD verliest twee zetels en komt ook uit op zeven. Daarmee gaan beide partijen wel samen aan kop in onze provincie.
De VVD kreeg 149 stemmen meer dan de PvdA en is daarmee nipt de grootste. Het is voor het eerst sinds het bestaan van de PvdA (1946) dat de partij niet de grootste is in Drenthe.

D66 verdubbelt

Over de hele linie zijn alle partijen dichter bij elkaar gekomen. Het CDA blijft gelijk op zes zetels en is daarmee de derde partij van Drenthe. De SP gaat van vier naar vijf zetels, net als de PVV. D66 is procentueel de winnaar van de Drentse Statenverkiezingen (+3,6 procent). De partij verdubbelt van twee naar vier zetels. ChristenUnie wint een zetel en heeft er nu drie. GroenLinks blijft gelijk op twee zetels.

Nieuw

Sterk Lokaal en 50Plus zijn nieuw in de Drentse Staten, beide partijen halen één zetel. De SGP en Senioren Belang Noord halen de kiesdrempel niet.

Opkomst

Het opkomstpercentage in Drenthe is 50,7 procent. Bij de vorige Statenverkiezingen in 2011 was dat 58,66 procent.

Verkiezingsontbijt op Radio en TV Drenthe

Op Radio en TV Drenthe is vanochtend een speciale ochtendshow over de verkiezingsuitslag. Op Radio Drenthe praat Mark Dijkhuis u vanaf zes uur bij en op TV Drenthe is vanaf zeven uur een speciale uitzending met Judith Regendorp en Wolter Klok.

Bekijk hieronder de verkiezingsuitslagen per gemeente

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl