PvdA: 'We hebben flink op onze donder gekregen'

ASSEN - Wisselende reacties van de politieke partijen na de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen.

De PvdA
likt vanmorgen de wonden en D66 en CDA zijn in opperbeste stemming.

PvdA: We hebben flink op onze donder gekregen

Het was een dramatische verkiezing voor de PvdA. De partij kreeg 30.000 stemmen minder dan 4 jaar geleden. "We hebben flink op onze donder gekregen", zegt lijsttrekker Ard van der Tuuk.
Van der Tuuk ziet een landelijke beweging. "De PvdA verliest overal stemmen en dat gebeurt ook in Drenthe. Maar blijkbaar is onze boodschap hier ook niet aangeslagen. Ons past nu bescheidenheid."
Voorlopig trekt Van der Tuuk nog geen conclusies uit de uitslag. "Op dit moment is leiderschap in Drenthe nodig. De VVD is aan zet en vervolgens zullen we als partij kijken hoe we daar mee omgaan."

VVD: Trots dat wij de grootste partij zijn

Twee zetels verloren, maar wel voor het eerst de de grootste van Drenthe. Lijsttrekker Henk Brink van de VVD is trots, maar baalt ook van het verlies.

"Dat verlies reken ik mijzelf aan", reageert Brink. "We hadden een goed verkiezingsprogramma waarmee we gingen voor werk en economie. Maar mogelijk zijn we daar nog onvoldoende duidelijk over geweest. Tegelijkertijd zijn we wel de grootste partij van Drenthe. Drenthe kleurt blauw."

CDA: We zijn heel blij

Het CDA verloor zo´n 4000 stemmen, maar blijft op zes zetels. Lijsttrekker Henk Jumelet is er blij mee: "We gaan zeker proberen mee te doen in de gesprekken."

Extra bijzonder voor Jumelet is de uitslag in Emmen: "Dat was wel het mooiste moment vannacht, toen de uitslagen uit Emmen kwamen. Dat je de grootste bent in je eigen woonplaats. Daar ben ik toch wel trots op."

D66: Wij willen in het college

Marianne van der Tol (D66) kreeg vannacht slechts een uurtje slaap, maar werd blij wakker. Haar partij zag het aantal zetels verdubbelen van twee naar vier: "Ja, heel mooi. Tot diep in de nacht kreeg ik berichtjes."
Van der Tol vindt dat D66 een "goede toevoeging zou zijn voor het College van Gedeputeerde Staten. Wij hebben veel goede kandidaten." Maar wie dat zijn? Daar wil ze nog niets over kwijt.

SP: Groot in de provincie

Lijsttrekker Wim Moinat van de SP is tevreden met de uitslag. Zijn partij kreeg een zetel extra.
"Met onze campagne 'Reken af' wilden we afrekenen met de last die ook Drenthe heeft van het landelijke beleid", vertelt Moinat. "Daarmee hebben we de SP groot gemaakt in de provincie en krijgen we een sterkere positie in de Eerste Kamer."

ChristenUnie: Niet aan de kant staan

"Ja, wij zijn dik tevreden", zegt Tjisse Stelpstra (ChristenUnie). Zijn partij heeft er een zetel bij en staat nu op drie. "Het worden spannende onderhandelingen, want er zijn veel combinaties mogelijk."
Stelpstra ziet voor zichzelf wel een rol weggelegd als gedeputeerde: "Je zit niet in de politiek om aan de kant te staan."

SGP: Dubbel gevoel
De SGP greep tijdens de Statenverkiezingen net naast een zetel. Bij lijsttrekker Willem van Hartskamp heerst een dubbel gevoel. "Ik ben blij en dankbaar dat veel mensen op mijn partij gestemd hebben. Maar helaas hebben we geen zetel."
Van Hartskamp gaat de komende tijd met de ChristenUnie om tafel om te kijken wat in de toekomst mogelijk is. "We gaan kijken naar een gecombineerde lijst met de ChristenUnie voor de volgende verkiezingen. Op die wijze kunnen we in de toekomst het SGP-geluid ook in Drenthe laten klinken."

PVV: Da´s mooi

"Ik ben heel blij met vijf zetels. We hebben er één bij. Dus ik werd rustig wakker en dacht da´s mooi.", zegt lijsttrekker Nico Uppelschoten van de PVV.

Belangrijker dan meedoen in een coalitie vindt hij dat Statenleden ruimte krijgen: "Stemmingen moeten open zijn en niet vastliggen door de fracties. En dan kan het mij niet niet schelen wie er in de coalitie komen."

50PLUS: Eén stem kan bepalend zijn

50PLUS-lijsttrekker Frank Duut is blij verrast met de ene zetel voor zijn partij: "Zelf hadden we wel op iets gerekend. Maar tegen alle peilingen en verwachtingen van deskundigen in zijn we bijna verdubbeld."
De lijsttrekker ziet de toekomst zonnig tegemoet. "Het is voor ons een goede start. We gaan serieus meedoen. Eén stem kan bepalend zijn."

GroenLinks: Tevreden

GroenLinks blijft op twee zetels staan en daar is lijsttrekker Hans Kuipers tevreden over.

"We hebben stabiel gescoord en zijn ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar zelfs gegroeid. Daaruit blijkt dat er nog steeds een belangrijk rol is in de politiek voor GroenLinks."

Sterk Lokaal: Blij dat nu we in Provinciale Staten zitten

Voorafgaand aan de verkiezingen ging ze voor vier zetels. Het werd er één. Toch is lijsttrekker Aimee Niebuir van Sterk Lokaal tevreden.
"Hij was enorm knokken om naamsbekendheid te krijgen. Dat het ons is gelukt om een plek in de Provinciale Staten te krijgen, daar zijn we hartstikke blij mee", aldus Niebuir. Ze hoopt stiekem op een plekje in het college. "Iedereen wordt uitgenodigd voor een gesprek en het zou prachtig zijn als wij een plek in het college krijgen. Maar we moeten wel reëel blijven."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl