Tichelaar: Lage opkomst verbaast mij

ASSEN - Het kwam voor Jacques Tichelaar als een grote verrassing; de lage opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen. De helft van de kiesgerechtigden bracht een stem uit.

De Drentse commissaris van de koning heeft er geen verklaring voor.

Genoeg te kiezen

"Net als meestal zit Drenthe wel boven het landelijk gemiddelde. Vorige keer 58 procent, nu 50 procent. Er viel genoeg te kiezen. Nieuwe partijen, windmolensproblematiek. We moeten goed gaan kijken waar dit aan gelegen heeft."

Moeilijke gesprekken?

Door de uitslag is een coalitie van vier partijen nodig voor een meerderheid. Verwacht de commissaris moeilijke gesprekken?
"Ten eerste moeten de partijprogramma´s naast elkaar worden gelegd. Ten tweede, en daar hoor je niemand over, zijn er de contacten onderling. Je moet een team vormen en ervoor gaan. Ook bij tegenslag moet je samenwerken. Die twee factoren hebben grote invloed op welke keuzes gemaakt worden."

Felicitaties voor VVD

De CdK feliciteert winnaar VVD. Ook steekt hij de verliezers een hart onder de riem: "Er komen vast andere verkiezingen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl