We hebben een uitslag, maar nu?

Welke partijen werken hier straks samen?
Welke partijen werken hier straks samen?
ASSEN - Het stof is gaan liggen, de zetels zijn verdeeld... Nu moet er een nieuwe coalitie komen. Als grootste partij mag de VVD het voortouw nemen bij de gesprekken.
VVD en PvdA hebben beiden zeven zetels, maar samen met de zes van het CDA maken die nog geen meerderheid van 21. Onze politiek verslaggever Steven Stegen verwacht daarom boeiende gesprekken. "Er is niet alleen een derde, maar ook een vierde partij nodig."

Mooie coalitie

Er zijn vele combinaties mogelijk. Henk Brink (VVD) kan dus kiezen, maar wil niet speculeren. "Hoe je het ook doet, er zijn vier partijen nodig. De uitslag is heel anders dan gedacht. Meerdere partijen met meerdere kleuren zijn mogelijk. Wij zullen het initiatief nemen en gaan uit van een mooie coalitie."

Logische keus

Brink wil dus niet op de feiten vooruit lopen, maar wij wel. Ervan uitgaande dat VVD, PvdA en CDA sowieso in de coalitie zitten, zou D66 (vier zetels) of ChristenUnie (drie zetels) een logische vierde partij zijn. In het politiek spectrum liggen deze partijen het dichtst bij de drie grote.
Steven Stegen: "Als ik het moet zeggen, denk ik dat het de ChristenUnie wordt. Dat baseer ik op de verhoudingen onderling. Daardoor is een coalitie met én de PvdA én de PVV bijvoorbeeld uitgesloten. Een meerderheid over links is überhaupt niet mogelijk."
Officiële uitslag
Voor de gesprekken in alle hevigheid losbarsten is het nog even wachten op de officiële uitslag. Die komt maandag.

Stelling van de dag
Het kwam voor Jacques Tichelaar als een grote verrassing; de lage opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen. De helft van de kiesgerechtigden bracht een stem uit.
"Net als meestal zit Drenthe wel boven het landelijk gemiddelde. Vorige keer 58 procent, nu 50 procent. Er viel genoeg te kiezen. Nieuwe partijen, windmolensproblematiek. We moeten goed gaan kijken waar dit aan gelegen heeft."
Stelling: De opkomst bij de Statenverkiezingen was laag: ik heb spijt dat ik niet heb gestemd. Discussieer mee over de stelling op Facebook en op onze website.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl