Ook waterschap Reest en Wieden heeft de stemmen geteld

MEPPEL - Bij waterschap Reest en Wieden is de VVD de winnaar. De partij gaat van 1 zetel in 2008 naar 3 nu. Het CDA heeft ook 3 zetels, en verliest daarmee 1 zetel ten opzichte van 2008. Ook Water Natuurlijk verliest 1 zetel: van 3 naar 2. De PvdA, Algemene Waterschapspartij en de ChristenUnie staan op 2 zetels. 50Plus scoort 1 zetel.
De opkomst was ook hier aanmerkelijk hoger: 49,4 procent. In 2008 was dat nog 29,4 procent.
Fusie
Op 1 januari 2016 gaan, als de provincies daar mee instemmen, waterschap Groot Salland en waterschap Reest en Wieden fuseren. In het concept reglement voor het nieuwe waterschap wordt uitgegaan van een bestuur van 29 leden. Op basis van reglement worden van die 29 zetels 21 zetels bezet door de nu gekozen leden van beide waterschappen. Reest en Wieden krijgt in dat nieuwe bestuur naar verwachting acht zetels. Dat zijn op basis van deze uitslag de partijen: CDA (2 kandidaten), VVD (2), PvdA, ChristenUnie en Algemene Waterschapspartij elk één vertegenwoordiger.

Noorderzijlvest

Net als in 2008 heeft Water Natuurlijk de waterschapsverkiezingen in Noorderzijlvest en Hunze en Aa's gewonnen. in beide waterschappen verloor de PvdA een zetel.
Water Natuurlijk behoudt zijn vier zetels in Noorderzijlvest. De PvdA gaat terug van drie naar twee zetels.

Twee nieuwe partijen

Nieuw in Noorderzijlvest zijn Algemene Waterschapspartij en de Partij voor de Dieren. Beide partijen krijgen een zetel. De VVD gaat van één naar twee zetels.
Werk aan Water, dat sinds 2008 twee zetels had, deed niet mee aan de verkiezingen.

Opkomstpercentage bijna verdubbeld

Met een opkomstpercentage van 49,6 procent was de opkomst bijna twee keer zo hoog als in 2008. Destijds bracht 25,6 procent van de stemgerechtigden een stem uit.
Hunze en Aa's
Ook in Hunze en Aa's behoudt Water Natuurlijk vier zetels. Het CDA, PvdA, Partij voor de Dieren, VVD en de Algemene Waterschapspartij staan op twee zetels. De ChristenUnie en 50Plus hebben een zetel. Met een opkomstpercentage van 47,4 procent was ook hier de opkomst een keer zo hoog als in 2008 (23,7 procent).
De waterschapsverkiezingen waren gisteren gekoppeld aan de Provinciale Statenverkiezingen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl