Boermarken ontevreden over natuurbeleid in Drenthe

ASSEN - De Vereniging Drentse Boermarken vindt dat het beleid van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Het Drentse Landschap volledig is doorgeslagen.
De vereninging heeft vooral commentaar op het beschermen van bijvoorbeeld vossen, waardoor ander wild verdwijnt.
Verdwenen wild
Volgens Drentse Boermarken zijn in de afgelopen vijftien jaar verschillende bodemsoorten en wild verdwenen, zoals de korhoen, grutto, patrijs, haas en fazant. Als oorzaak noemt de vereninging dus het beschermen van vossen in gebieden van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Het Drentse Landschap.
Faillissement
Wanneer het beleid zo doorgaat, zal dat leiden tot een faillissement van de Drentse fauna denkt de vereniging. "De Drentse fauna gaat volledig verloren."
Wolf
Het toelaten van de wolf kan dan ook niet op goedkeuring rekenen. "Daarmee wordt een vlucht naar voren genomen, terwijl er geen rekening wordt afgelegd voor het verdwijnen van soorten."
Flora niet veel beter
Ook over de flora in onze provincie is de Vereniging Drentse Boermarken niet te spreken. Vernatting van gebieden, veel opslag van vogelkers en berk, fluitekruid en Sint-Jacobskruiskruid voldoet volgens de vereniging niet aan de voorwaarden van goed beleid.
Overkoepelende belangenvereniging
De Vereniging Drentse Boermarken is de overkoepelende belangenvereniging van 87 Boermarken in Drenthe, met een totaal grondgebied van ongeveer 200.000 hectares. Vanuit verschillende vergaderingen heeft de vereniging geconstateerd dat er onrust leeft onder de plattelandsbevolking over de natuur in Drenthe.

Staatsbosbeheer
Staatsbosbeheer is het niet eens met de kritiek. Volgens de natuurorganisatie zijn de beweringen van de Drentse Boermarken volledig uit de lucht gegrepen.
Staatsbosbeheer zegt dat er de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan is naar biodiversiteit en dat de afname van het aantal dieren en planten te maken heeft met vele factoren. "Het probleem is dus zeker niet alleen toe te schrijven aan de vos," zegt boswachter Aaldrik Pot.
Staatsbosbeheer vraagt zich af op welke onderzoeken de beweringen van de Drentse Boermarken zijn gebaseerd en wil hierover graag met de vereniging in gesprek.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl