Docenten in Assen vrezen voor einde bewegingslessen

PvdA Aa en Hunze stuurt brandbrief over ouderenzorg
PvdA Aa en Hunze stuurt brandbrief over ouderenzorg
ASSEN - Docenten van Meer Bewegen voor Ouderen in Assen luiden de noodklok. Wekelijks geven zij bewegingsles aan ouderen onder de vlag van Stichting Welzijn Ouderen, maar die stichting stopt er per 1 juli mee.
Volgens de docenten komen nu bewegingslessen voor meer dan 500 ouderen in gevaar.
Subsidie stopt
De Stichting Welzijn Ouderen, WelzO, houdt op te bestaan, omdat een subsidie van 500.000 euro verdwijnt.
De freelance docenten, die les geven aan ouderen tussen de 60 en 95 jaar, trokken gisteravond tijdens de gemeenteraadsvergadering van Assen aan de bel. De bewegingslessen zouden zonder subsidie veel te duur worden, vooral voor oudjes met een krappe beurs.
Want zonder ondersteuning van WelzO zouden ze straks voor het lesgeven in de wijk- en buurtgebouwen het commerciële tarief moeten gaan betalen.
Conditie belangrijk
De drie lesgevende vrouwen vinden dit onwenselijk, omdat juist door het wekelijkse bewegen de conditie, de stabiliteit en de mobiliteit van de ouderen wordt bevorderd. Daardoor zouden ze veel langer zelfredzaam zijn, wat ook van hen wordt gevraagd. Ook is het Meer Bewegen voor Ouderen goed voor de sociale contacten, zo zeggen de docenten, en dus een goed middel tegen eenzaamheid. Ze snappen dan ook niet dat de gemeente dit initiatief aan de kant zet.
Volgens wethouder Ruud Wiersema van de gemeente Assen is er geen sprake van dat Meer bewegen voor Ouderen in gevaar is. Hij is in gesprek met de Stichting Welzijn Ouderen, om te kijken welke activiteiten gewoon kunnen doorgaan, ook als de stichting stopt.

Nieuwe welzijnsclub

De stichting verdwijnt, omdat Assen al twee jaar bezig is met een nieuwe welzijnsclub, die zowel het ouderen- en jongerenwerk als het maatschappelijk werk gaat regelen in Assen. De ouderenwerkers gaan ook aan de slag bij de nieuwe club, maar veel ouderenactiviteiten vallen verder niet onder deze overdracht.
Volgens de wethouder zijn dat losstaande activiteiten, die gewoon betaald moeten worden met bijdragen van de ouderen zelf en niet met subsidiegeld. En bewegingsles wordt ook niet duurder, zo zegt Wiersema, omdat ook de bewegingsdocenten zelf tegen een maatschappelijk tarief in de buurt- en wijkcentra terecht kunnen, en daar dus gewoon les kunnen blijven geven.

Eerder hierover:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.