Reservisten gaan terug in de tijd met Battlefield Tours

SPIER - Ruim 700 Franse parachutisten vallen Nederland binnen als voorbereiding op de bevrijding van ons land in 1945. De actie krijgt de naam operatie Amherst.
Dit jaar is het precies zeventig jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. In het kader daarvan houdt de stichting Battlefield Tours meerdere keren een speciale bustour langs plekken waar in 1945 zwaar is gevochten tussen de Duitsers en de Franse parachutisten.

Lees meer over operatie Amherst op de website drentheindeoorlog.nl

De tour

Een groep reservisten (parttime militairen) uit Assen reed de bustour zaterdag. Onder leiding van gids Joël Stoppels ging de bus langs plaatsen als Spier, Appelscha, Gasselte en Westerbork. Bij elke plaats is een korte wandeling met een verhaal over wat er in 1945 op die plaats is gebeurd.

Gids Joel Stoppels laat de reservisten zien hoe de sporen van de gevechten na 70 jaar nog steeds te zien zijn.

Onder de indruk
"Het is bijzonder dat mensen uit andere landen zich hebben ingezet om ons te bevrijden, erg dapper", vertelt reservist Adriaan Snippe.
"Het is ontzettend interessant. Het is een stukje geschiedenis waar wij niet allemaal weet van hebben. Grote operaties als Market Garden en Normandië zijn bij iedereen wel bekend, maar dit heeft zich afgespeeld in onze achtertuin en is ook interessant", aldus reservist Cornelis Reijntjes.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl