Koeien van familie Koops worden blij van nieuwe stal

EEXTERVEEN - "Zelfs opa ziet dat de koeien er blij van worden", zegt Roelof Koops uit Eexterveen over hun nieuwe stal bij de boerderij. Het zogeheten roundhouse is een nieuw soort stal voor Noord-Nederland.
Al vier generaties lang boert de Familie Koops op de boerderij in Eexterveen. Nu staat daar de eerste ronde koeienstal van Noord-Nederland naast. Omdat het huis van de familie een monument is, mocht een standaard schuur alleen uit het zicht gebouwd worden. Dat wilde de familie niet, omdat de koeien het uithangbord zijn van het bedrijf. Geert Koops: "Wij verkopen het vlees vanuit huis dus we moeten transparant bezig zijn om de klant te laten zien hoe diervriendelijkheid op het ogenblik geborgd is".

Roundhouse
De koeien komen bij een roundhouse vanaf de vrachtwagen binnen en gaan dan direct door naar een zogeheten middenkern. "Vervolgens kun je het dier met een hek helemaal rondsturen, zonder dat je hem hoeft te vangen of aan te raken. Zo drijf je hem naar de afleverruimte toe", legt Roelof Koops junior uit.

Deze zomer worden de laatste werkzaamheden voltooid, zodat de koeien volgende winter onder hun 'reuzeparaplu' kunnen vertoeven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl