Borger zoekt tijdelijk oorlogsmonument

BORGER - Borger viert op 11 en 12 april dat het 70 jaar is geleden dat het dorp werd bevrijd van de Duitse bezetter. Maar het wordt wel een viering zonder het bekende oorlogsmonument aan de Torenlaan. Dat monument is gestolen.
Voor de dodenherdenking op 4 mei zoekt de gemeente naar een tijdelijk monument.

De gemeente Borger-Odoorn zit met de kwestie in de maag. "Het is buitengewoon vervelend", vindt wethouder Albert Trip. "We hebben via diverse wegen geprobeerd om een passend tijdelijk monument te kunnen plaatsen. We hebben daarvoor bijvoorbeeld het herinneringscentrum Kamp Westerbork benaderd, maar tot nu toe is het niet gelukt. De kans is groot dat het niet voor 4 mei lukt."

Twee keer gestolen

Het oorlogsmonument in Borger werd in november 2013 gestolen, later terug gevonden en vervolgens in oktober 2014 opnieuw weggehaald. Tot aan de dag van vandaag ontbreekt ieder spoor. "Heel triest dat er mensen zijn die zoiets doen voor een paar tientjes gewin", verzucht wethouder Trip.

Meer beveiliging?

De wethouder wil met de gemeenteraad in gesprek om te bepalen hoe het in de toekomst verder moet. "We hebben behoorlijk wat beelden en twaalf orlogsmonumenten. De vraag die voorligt is hoe ver we als gemeente willen gaan met het beveiligen van dit soort objecten", aldus Trip.

Cameratoezicht is volgens de wethouder geen optie en ook het plaatsen van chips biedt volgens hem geen afdoende bescherming. "We zullen in elk geval moeten zorgen dat er geen koper meer gebruikt wordt, want dat is roofgoed. Misschien moeten we alleen nog monumenten van steen plaatsen, dat past ook wel bij de gemeente Borger-Odoorn."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl