Hunebed Strubben Kniphorstbosch beschadigd door brandstichting

ANNEN - Naast hunebed D8 in het Strubben Kniphorstbosch is afgelopen weekend brand gesticht. Het vijfduizend jaar oude grafmonument raakte hierdoor beschadigd.
Volgens boswachter Kees van Son van Staatsbosbeheer is er een vuurtje gestookt naast een van de staanders van het hunebed. Door de hitte laten brokken van de steen los. Hoe groot de schade precies is kan hij nog niet zeggen. Van Son heeft aangifte gedaan.

— Jantinus Dokter (@JantinusDokter)

Daders onbekend

Staatsbosbeheer heeft nog geen idee wie de daders zijn. "Mogelijk heeft de brandstichting iets te maken met het begin van de astronomische lente", zegt Van Son.

Niet de eerste keer

Bij hunebed D8 wordt vaker vuur gestookt. Volgens Van Son is het hunebed al een keer gerepareerd, maar wordt dat steeds lastiger om het monument zou oud is. Staatsbosbeheer overweegt om toezicht te houden bij het monument.

Ook andere hunebedden hadden de afgelopen jaren te maken met schade. Zo werd in 2011 een hunebed in de Emmerdennen vernield en in 2012 raakte een hunebed in het Valtherbos beschadigd door vuur.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl