Alleen PVV'ster Sonja Kort accepteert voorkeurszetel in Provinciale Staten

ASSEN - Twee PVV'sters en een GroenLinks-kandidate zijn met voorkeurstemmen in Provinciale Staten van Drenthe gekozen. Maar er is maar eentje die de voorkeurszetel ook accepteert, en dat is PVV'ster Sonja Kort uit Emmen.
Voorzitter Marco Out van het centraal stembureau van Drenthe maakte vanmorgen de definitieve uitslag bekend. En daar bleek dat 1184 stemmen voldoende zijn om als Statenlid te worden gekozen.

PVV-kandidate tien wel eerste reserve
Nummer tien op de PVV-lijst Sonja Kort uit Emmen zit daar ruim boven met 2.352 voorkeurstemmen. Zij kiest er ook voor om in Provinciale Staten te zitten, zo heeft ze met lijsttrekker Nico Uppelschoten overlegd.


PVV-kandidate Jacqueline Bruins uit Assen, elfde op de lijst, haalde met 1.191 stemmen ook voldoende voorkeurstemmen, maar zij ziet van haar zetel af. De Assense wil niet dat haar komst ten koste gaat van PVV-kandidaat nummer vier Ad van Berkel uit Eelde, die de afgelopen periode ook voor de PVV in de Drentse Staten zat. Bovendien wil Bruins eerst wat meer ervaring opdoen in de steunfractie. Ze is wel eerste opvolger bij de PVV. Liesbeth Philips uit Eelde, die op vijf stond, valt door de voorkeurstemmen buiten de boot.

GroenLinks-kandidate te druk
Bij GroenLinks, dat twee zetels heeft, mag Marja Reuver uit Nieuw-Dordrecht officieel de Staten in. De nummer vier en eerste vrouw op de lijst van GroenLinks trok 1.996 stemmen. Ze had daarmee Henk Nijmeijer, tweede op de lijst, van zijn plek kunnen verdringen. Maar Reuver laat de zetel aan zich voorbij gaan, omdat ze een te drukke baan heeft om mee te draaien in een tweemansfractie.

Lijsttrekker Hans Kuipers van GroenLinks zegt dat ze daar vrijwillig voor gekozen heeft. "Het was een bewuste keuze van haar om op de kandidatenlijst niet hoger te staan dan plek vier. Met twee Statenleden is het heel hard werken om overal aanwezig te kunnen zijn. Als we vier zetels hadden gehaald, was het anders geweest." Marja Reuver wordt volgens Hans Kuipers commissielid, zodat ze ervaring opdoet. Wel is Reuver de eerste opvolger bij GroenLinks.
Opvallend is wel dat er bij de meeste politieke partijen vooral veel voorkeurstemmen zijn uitgebracht op vrouwen die als eerste op de lijst stonden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl