Minister Kamp: 'Gevaar van injecteren boorwater in de grond is klein'

Gaswinning in Schoonebeek (archieffoto)
Gaswinning in Schoonebeek (archieffoto)
SCHOONEBEEK - Het injecteren van water dat vrij komt bij de winning van gas en olie in oude gasvelden, levert nauwelijks incidenten op en is de meest effectieve manier van verwerken van dit water. Dat schrijft minister Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.
De brief komt na klachten vanuit Twente over de opslag van boorwater dat vrij komt bij de oliewinning in Schoonebeek. Dat boorwater wordt terug gepompt in oude lege gasputten in Twente en is volgens de inwoners gevaarlijk voor mens en milieu.

Injecteren boorwater is veilig
Boorwater komt vrij bij de productie van gas en olie. Het water bevat veel mineralen, is giftig en kan niet op het oppervlaktewater worden geloosd. Daarvoor moet het worden gereinigd of in oude gas- en olievelden worden terug gepompt. Volgens minister Kamp is terug pompen de meest effectieve manier.

Sinds 2011 wordt boorwater uit Schoonebeek via een ondergrondse leiding naar Twente getransporteerd. Deze leiding loopt onder een beschermd natuurgebied door. Inwoners van Twente kwamen in opstand, omdat ze vrezen voor gevaarlijke situaties.

Twee lekkages geweest
Uit de brief blijkt dat er eind 2014 een melding is geweest van twee lekkages in putten in Overijssel. Die zijn snel weer verholpen door de Nederlandse Aardolie Maatschappij, de NAM.

Ook boorwater in Nijensleek
Ook in Drenthe wordt op verschillende plekken boorwater de grond weer ingepompt. Een leeg gasveld in Nijensleek is daar een voorbeeld van. Exploitant Vermillion slaat op deze plek boorwater op uit velden in Eesveen en Wapse.

Voor de opslag van boorwater zijn volgens Kamp verschillende vergunningen nodig. Bovendien is er streng toezicht. Voor het veld in Twente zijn extra maatregelen genomen die er voor moeten zorgen dat de veiligheid voor het milieu en omwonenden wordt gegarandeerd.

Aardbevingen door waterinjectie zeldzaam
Op vragen over het gevolg van waterinjectie op het ontstaan van aardbevingen, antwoord minister Kamp dat de kans daarop heel klein is. In het verleden is er één incident geweest in het Drents-Friese grensgebied bij Vinkega. In 2009 trilde de bodem daar met een kracht van 2,9 op de schaal van Richter. Onderzoek van oliemaatschappij Vermillion wees uit dat het te maken had met een breuk in het bodemgesteente.

Strengere regels voor Twentse putten
Door nu strenger toezicht te houden en te monitoren, hoopt het ministerie dat er bij de waterinjectie in Twente van Drentse boorwater geen incidenten meer voor komen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl