'Drentse mummie is gestolen uit Chinees dorp'

De Boeddha
De Boeddha
ASSEN - Het Boeddhabeeld dat te zien was in het Drents Museum in Assen, is gestolen uit China. Dat claimen Chinese kunstexperts, schrijft dagblad Trouw. In het beeld zit een duizend jaar oude gemummificeerde monnik.
De mummie zou gestolen zijn uit een dorp in de provincie Fujian in Oost-China, schrijft de krant. Vorige maand werd de Boeddha wereldnieuws en toen zouden dorpsbewoners 'hun' mummie hebben herkend.


Tranen en vuurwerk

De dolblije dorpelingen zouden in tranen zijn uitgebarsten en vuurwerk hebben afgestoken bij het zien van de verloren gewaande Boeddha, schrijft Trouw. Het beeld zou twintig jaar geleden gestolen zijn. De Chinese autoriteiten kunnen het beeld terugeisen van de eigenaar, een Nederlandse verzamelaar. De Nederlander zegt het beeld in 1996 op legale wijze te hebben gekocht op een Nederlandse kunstbeurs.


Bruikleencontract

Vincent van Vilsteren van het Drents Museum zegt tegen Trouw dat de Chinezen nog geen contact hebben gezocht. Hij verwacht dat het bruikleencontract zal worden opgezegd als het kunststuk inderdaad gestolen blijkt.

Het beeld zou gestolen zijn uit Yangchun in China:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl