'Drent voelt zich veilig': achterdeur niet altijd op slot

ASSEN - De Drent voelt zich veilig in de buurt waar hij woont. Dat blijkt uit een onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel.
EenVandaag ondervroeg Nederlanders over veiligheid naar aanleiding van de Misdaadmeter van het AD. Op die website is precies te zien hoe vaak er vorig jaar is ingebroken in alle gemeenten van Nederland.

Veilig, maar meer inbraken

Maar liefst 97% van de ondervraagde Drenten voelt zich veilig in zijn eigen buurt. Samen met Overijssel scoort onze provincie veruit het hoogste. Landelijk gezien ligt het percentage een stuk lager (93%). Desondanks heeft de Drent wel het gevoel dat er de afgelopen twee jaar meer is ingebroken in zijn omgeving. 24% denkt dat er een stijging is in het aantal inbraken. De ondervraagde inwoners van Drenthe geven hun buurt rapportcijfer 7,9 voor veiligheid.

Beveiliging en binnenlopen

Als u eerlijk bent: hoe goed is uw woning beveiligd tegen inbraken? Op die vraag antwoordt slechts 64% van de Drenten dat hun huis goed beveiligd is. Landelijk gezien zijn meer mensen positief daarover (77%).

Is het mogelijk dat een (on-)bekende zomaar bij u naar binnen loopt als u thuis bent? Bijvoorbeeld omdat de tuinpoort open is, de deur niet op slot is of er een touwtje uit de deur hangt? Daarop bekent 46% van de Drenten dat dat kan gebeuren. Drenthe voelt zich dus veilig en laat de achterdeur open staan. Maar 54% van de Drenten zegt dat dit niet kan gebeuren en daarmee scoren ze veel lager dan gemiddeld in Nederland (74%).

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl