Heks sluit ritueel bij beschadigde hunebed Strubben Kniphorstbosch niet uit

ANNEN - Erg waarschijnlijk is het niet, maar het is ook niet uit te sluiten. Volgens sjamane Renée Lagerwaard uit Hooghalen kan de brandstichting bij hunebed D8 in het Strubben Kniphorstbosch het werk van heksen zijn.
Het vijfduizend jaar oude grafmonument raakte dit weekend zwaar beschadigd. Door het vuurtje dat naast het hunebed werd gestookt brokkelden stukken van de stenen af. Boswachter Kees van Son van Staatsbeheer denkt dat de brandstichting iets te maken heeft met datum van afgelopen zaterdag: 21 maart, het begin van de astronomische lente.

Equinox en Ostara

Lagerwaard bevestigt dat die datum een speciale betekenis heeft voor heksen. "Het is een equinox, dag en nacht zijn even lang. Dat wordt wel gevierd, maar niet heel vaak. Het is ook Ostara, waarbij het nieuwe leven wordt gevierd. Die rituelen vinden 's avonds plaats en je hebt licht nodig, dus dan ligt het voor de hand om een vuurtje te maken."

Heilige plek

Toch zijn er volgens Lagerwaard ook redenen om aan te nemen dat het geen heksen zijn. "Een hunebed is een heilige plek, waar voorouders ook al rituelen hadden. Maar het is wel een beetje raar, want een hunebed gaat over de dood en Ostara over een nieuw begin. Dat vind ik een rare keuze. Bovendien zou het vloeken in de kerk zijn, om bij een rituele plek de boel kapot te maken. Het is niets voor heksen om een monument kapot te maken en rommel achter te laten in het bos."

Baldadige hangjongeren

Lagerwaard vermoedt het werk van hangjeugd. "Die wel iets gehoord hebben over dag- en nachtevening, maar het fijne er niet van weten. Als ritueel heeft het een hoog gehalte van de klok horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt. Ik zag op het flimpje ook blikjes bier liggen, alcohol is maar in heel beperkte mate aanwezig bij rituelen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl