Overval juwelier Wolters in Coevorden: zes jaar cel geëist

ASSEN - De daders van de gewapende overval op juwelier Wolters in Coevorden maakten binnen anderhalve minuut zo'n 175.000 euro buit. Dat bleek vandaag in de Asser rechtbank. Tegen de drie verdachten uit Amsterdam (19, 24 en 25 jaar) is zes jaar cel geëist.
Op straat in Coevorden vonden passanten die vrijdagochtend voor zo'n 15.000 euro aan sieraden die het trio had laten vallen. Toen de politie de vluchtauto met de Amsterdammers een paar uur later op de A1 bij Apeldoorn klemreed, vonden agenten in de auto voor nog 160.000 euro aan sieraden.

Zes jaar cel
De officier van justitie eiste tegen alle drie de mannen zes jaar cel. Ook vindt hij dat de drie in totaal ruim 10.000 euro schadevergoeding moeten betalen aan de twee medewerksters die in de winkel waren, de eigenaresse en het bedrijf Wolters. De officier sprak van "een bliksembezoek van nog geen anderhalve minuut, waarin ze de levens van de slachtoffers op hun kop zetten. Dit leed is nog lang niet geheeld."


Gokschulden

Aanleiding voor de overval waren de gokschulden van de 24-jarige verdachte. Degene bij wie de schulden had, kwam volgens hem met het idee dat hij een overval zou kunnen plegen om snel aan geld te komen en noemde ook Coevorden als locatie. De 24-jarige man vroeg een vriend, de 25-jarige man, mee. Die vroeg weer zijn 19-jarige buurjongen mee te doen. Een dag voor de overval bracht een van de mannen al een scooter naar Coevorden, waarop de mannen naar de juwelier in de Friesestraat reden en later vluchtten.

Inspiratie
Juwelier Wolters in Coevorden werd eind 2013 ook al overvallen. De werkwijze van die overvallers leek veel op die van de Amsterdammers, maar de politie kon het trio daar niet aan linken. De beelden van de eerste overval die Opsporing Verzocht uitzond, dienden wel ter inspiratie voor het drietal. "Zo wist ik hoe de winkel eruit zag", aldus de 24-jarige verdachte.

Binnenstormen

Tijdens de rechtszaak werden beelden die een aantal bewakingscamera's op 19 december maakte getoond. Daarop was te zien met hoeveel geweld de mannen even na half elf 's ochtends de winkel binnenstormden. De twee medewerksters konden door de achterdeur vluchten. Terwijl de 24-jarige man met het wapen heen en weer liep en ook in de Friesestraat omstanders bedreigde, sloegen de andere twee mannen binnen met mokers razendsnel vitrinekasten kapot. Binnen anderhalve minuut zat het trio weer op de scooter. Buiten het centrum stapten de mannen over in hun vluchtauto.


Slachtofferverklaring

De eigenaresse en de twee medewerksters van juwelier Wolters legden in de rechtszaal emotionele slachtofferverklaringen af. Daaruit bleek vooral hoe woedend ze nog steeds zijn. Een van de vrouwen was ook slachtoffer van de eerste overval. De Amsterdammers leken zichtbaar aangedaan door het leed dat de vrouwen beschreven en betuigden spijt.

Op 7 april doet de rechtbank uitspraak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl