Broers gesneuvelde Canadese bevrijder komen naar Zwiggelte

ZWIGGELTE - Ze zijn opgespoord en ze komen naar Zwiggelte. De twee broers van de bij de Zwiggelterbrug gesneuvelde Canadese bevrijder John Kibzey.
Zeventig jaar na de bevrijding wordt bij de festiviteiten van The Final Push een monument voor Kibzey onthuld. De broers van 89 en 79 jaar uit Canada zijn daarbij.

Drent in Canada helpt
Kibzey kreeg eerder een monument in Oranje, maar bleek onlangs niet dáár te zijn omgekomen, maar bij de Zwiggelterbrug. Dorpsbelangen Zwiggelte, de Historische Vereniging Gemeente Westerbork en de doorslaggevende hulp van een Drent in Canada hebben de nabestaanden gevonden. Maar hoe?


Kind verwekt
Bareld-Jan Boers uit Ansen woont al 58 jaar in Canada. Hij is eerder koninklijk onderscheiden voor het vinden van een paar honderd Canadese bevrijders, die in Nederland een kind hebben verwekt. Die kinderen wilden graag weten wie hun vader is.

Maar dit was dus geen speurtocht naar een vader, maar naar nog levende familieleden van een gesneuvelde bevrijder. Boers vond de broers George en Walter Kibzey op verzoek van zijn zwager Wim Schipper van de Historische Vereniging Gemeente Westerbork.

Prachtig

Hoe vinden de broers het, dat vanuit Drenthe gezocht is naar familieleden van de gesneuvelde bevrijder John Kibzey? Boers: "Nou dat vinden ze fantastisch. Hadden ze helemaal niet verwacht. Ze vinden het prachtig om naar Nederland te komen."

De onthulling van het monument in Zwiggelte is op 12 april dit jaar.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl