Koloniekerk in Wilhelminaoord kan weer jaren mee

WILHELMINAOORD - Het heeft even geduurd, maar de restauratie van de oude koloniekerk in Wilhelminaoord nadert het einde. Deze week wordt nog hard gewerkt aan de gevels, de Engelse tuin en het kerkorgel.
De kerk werd in 1851 gebouwd in opdracht van de Maatschappij van Weldadigheid voor de kolonisten uit de armenkoloniën van Frederiksoord, Wilhelminaoord en Boschoord. Kolonisten moesten verplicht naar één van de kerken in het gebied.

Geen franje

De koloniekerk is een sobere kerk, zonder franje. Het orgel in de kerk is gemaakt door orgelbouwer Van der Molen uit Steenwijk, maar was toe aan een grondige opknapbeurt. Het orgel is in Utrecht helemaal uit elkaar gehaald en opnieuw opgebouwd. Op dit moment wordt het gestemd.

Multifunctionele kerk
Ook de kerk zelf en de gronden rondom het gebouw zijn in opdracht van de eigenaar, de Maatschappij van Weldadigheid, grondig aangepakt. De Engelse tuin komt weer terug, de kerk is geverfd en de oude houten banken zijn verwijderd. Volgens directeur Jan Mensink van de Maatschappij van Weldadigheid is de kerk nu beter geschikt voor andere activiteiten. "We willen graag dat er meer culturele activiteiten, maar ook trouwerijen en begrafenissen plaats vinden. Daarvoor is de kerk geschikt gemaakt".

Dit weekend moeten de meeste werkzaamheden klaar zijn. Dan worden er in het gebouw verhalen verteld in het kader van het schrijversfestival. De officiële heropening is in juni.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.