Werkstraf voor voormalig jachtopziener De Ees

De jacht (archieffoto)
De jacht (archieffoto)
EESVEEN - Een 52-jarige man uit Eesveen is vandaag door de rechtbank in Assen veroordeeld tot 120 uur werkstraf. De voormalig jachtopziener op landgoed De Eese kreeg die straf, omdat hij twee beschermde buizerds doodde.
Ook jaagde de man met een lichtbak op vossen en had hij een schietpen, een verboden wapen, in bezit. De rechtbank sprak de voormalig jachtopziener vrij van valsheid in geschrifte. Daarom viel de straf lager uit dan de eis van 180 uur werkstraf.


Boete voor begraven

Een vriend van de man, een 67-jarige man uit Wolvega die de dode buizerds begroef, kreeg een boete van 500 euro. Tegen hem was zestig uur werkstraf geëist, maar dat vond de rechtbank een te hoge straf.

Anonieme meldingen

In 2012 kreeg de politie meerdere anonieme meldingen over vermeende illegale praktijken van de jachtopziener. De politie tapte de telefoon van de man af, plaatste een zender onder zijn auto en observeerde hem lange tijd voordat hij eind februari 2013 werd aangehouden.

Opsporingsambtenaar

De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij de natuur op het landgoed in Zuidwest-Drenthe naar zijn hand wilde zetten door op roofdieren als buizerds te jagen. Dit terwijl hij ook boa (bijzonder opsporingsambtenaar) was.

Passie ontnomen

De man deed dit naar eigen zeggen omdat een aantal vogelsoorten door de roofdieren geen kans meer kreeg op het landgoed. Na zijn aanhouding werd zijn jachtvergunning afgepakt. Ook mag hij sindsdien niet meer werken als jachtopziener en boa. De rechtbank hield er rekening mee dat de man ook daardoor al flink is gestraft. Hij verklaarde twee weken geleden tijdens de rechtszaak dat zijn passie hem hierdoor is ontnomen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl