Half jaar cel geëist voor bezit grote hennepkwekerij in Emmen

Tachtig uur werkstraf voor atypische verdachte uit Nieuw - Roden
Tachtig uur werkstraf voor atypische verdachte uit Nieuw - Roden
EMMEN - Voor bezit van een hennepkwekerij met 1200 planten en het illegaal aftappen van stroom eiste de officier van justitie dinsdag zes maanden cel tegen een man uit Emmen.

Volgens de aanklager verdiende de 43-jarige Emmenaar aan één oogst 102.000 euro. Dat bedrag moet hij terugbetalen aan de staatskas, als het aan de aanklager ligt.

Nooit iets gemerkt

De kwekerij werd in februari 2013 ontdekt in een bedrijfspand aan de Bokslootdwarsweg dat de 43-jarige Emmenaar huurt. Hij woont er zelf ook, maar verklaarde nooit iets van de kwekerij, die was verdeeld over zes ruimten in het pand, te hebben gemerkt. De mensen die die ruimten huurden, hadden hem begin december 2012 verteld dat ze er geluidsinstallaties wilden stallen, verklaarde de man.
Na zijn aanhouding in februari 2013 verklaarde de man bij de politie juist dat hij wél wist dat de twee er een hennepkwekerij hadden gebouwd. De mannen, een dakloze Emmenaar en een Turkse man, betaalden hem per oogst drieduizend euro als hij zijn mond zou houden.

Agent bij hennepkwekerij betrokken?

In de rechtszaal kwam de man terug op die verklaring. Hij zei dat hij had gelogen om een politieagent uit de wind te houden. De Turkse man bestond niet, verklaarde hij gisteren. In werkelijkheid was het een agent uit Emmen, die betrokken was bij de kwekerij. Na zijn aanhouding zou die agent hem hebben ingefluisterd wat de man tijdens de verhoren op het politiebureau moest verklaren.

Kletspraat

De politie heeft intern onderzoek naar de bewuste agent ingesteld, maar daaruit blijkt niks van betrokkenheid bij de kwekerij, vertelde de officier van justitie in de rechtszaal. "Dit is kletspraat. Deze verdachte liegt dat het gedrukt staat." De agent is ook niet vervolgd.
Op 7 april doet de rechtbank uitspraak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl