Moord op onderduiker Jacob de Vries in Eelde na zeventig jaar opgelost

EELDE - De moord op onderduiker Jacob de Vries in Eelde lijkt na zeventig jaar eindelijk opgelost. De Vries overleed op vrijdag 13 april 1945, de dag dat Eelde werd bevrijd. Nooit was helemaal duidelijk hoe hij om het leven kwam.
De Vries zat ruim twee jaar ondergedoken in het Kluivingsbos, schuin tegenover het Familiehotel Paterswolde. De Historische Vereniging Ol Eel heeft een brief gekregen van directeur Postema van het Familiehotel, dat in de laatste oorlogsjaren een soort ziekenhuis was.

Nagelaten correspondentie
De gezusters Heikens waren tientallen jaren eigenaars van het Familiehotel en in hun nagelaten correspondentie vond Postema een brief die door hotelgasten vlak na de bevrijding is geschreven. De brief dateert van 21 april 1945.

Doodgeschoten
Volgens Ol Eel wordt in die brief de moord op onderduiker Jacob de Vries opgelost. De gasten van het Familiehotel beschrijven hoe ongeveer "zes moffen" het bosje ingaan en De Vries doodschieten.

De brief wordt tentoongesteld op de Oorlogstentoonstelling in het Historisch Centrum van Ol Eel. Die expositie is van 1 tot en met 13 april.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl