Boerenerven Bunne en Winde ouderwets begroeid

BUNNE/WINDE - Landschapsbeheer Drenthe heeft in samenwerking met de eigenaren 29 boerenerven in Bunne en Winde de oude beplanting teruggegeven.
Struiken als de meidoorn en haagbeuk moeten de uitheemse conifeer en laurier vervangen. Zo keert het historische cultuurlandschap terug in de dorpen.

Ook vogels zijn blij

Bovendien passen plantensoorten die hier van oorsprong thuishoren beter bij het insectenleven in Drenthe. Dat levert voedsel op voor bijvoorbeeld vogels.
Naast de struiken moeten bloemenweiden en fruitbomen zorgen voor biodiversiteit.

Saamhorigheid

Voordat de planten geleverd werden kregen de dorpelingen cursus over bijvoorbeeld het snoeien van bomen en de landschappelijke waarden in en rond de dorpen.
Bijna een derde van de grondeigenaren in Bunne en Winde doet mee. Volgens de inwoners zorgt dat voor een nieuw gevoel van saamhorigheid.

Nieuwe club
De deelnemers zijn van plan een nieuwe club op te richten om ook in de toekomst ouderwetse planten te kunnen poten.

De herinrichting van de boerenerven wordt betaald door de gemeente Tynaarlo, de provincie, de regio Groningen-Assen en door alle grondeigenaren die meedoen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl