Zoekteam Defensie oefent in Meppel

MEPPEL - Het gebeurt ongeveer één keer per week. Specialistische teams van Defensie die de politie helpen bij invallen in hennepkwekerijen en huizen van criminelen.
De teams en hun werkwijze zijn zo geheim dat journalisten bijna nooit mogen mee kijken.

RTV Drenthe mocht bij wijze van uitzondering filmen tijdens een oefening van de militairen in Meppel.

Doorzoeken
Doel van de oefening is het doorzoeken van een gebouw dat is ingericht als schuilplaats van criminelen. In het pand zijn drugs, wapens en geld verstopt.

Arend-Jan is een van de leiders van de oefening: "We zijn de groep aan het trainen dit gebouw zo goed mogelijk te doorzoeken. Zodat ze alles kunnen vinden"

Geheim
Wie de militairen zijn en waar ze vandaan komen moet allemaal geheim blijven. Defensie wil dat criminelen zo min mogelijk te weten komen over hun werkwijze. De militairen doorzoeken na een korte instructie alle ruimtes in het gebouw.

Plafonds, kruipruimtes en zelfs bedden worden onderzocht.
Een aantal jaar geleden bleek de ervaring van militairen uit Afghanistan en Irak prima bruikbaar voor de politie in Nederland. Militair Erik: "Het zoeken zoals we hier doen is voor ons puur gericht op veilig van A naar B komen. En de vijand de middelen te ontnemen om ons aan te grijpen."

Bermbommen

De mannen die in Nederland huizen van criminelen doorzoeken hebben in Afghanistan bermbommenmakers opgespoord en explosieven in beslag genomen.

In Nederland gaat het vrijwel altijd om geld, wapen en drugs. Nederland is een stuk veiliger dan een oorlogsgebied, maar ook hier is het doorzoeken van een gebouw niet altijd zonder gevaar.

In panden van criminelen zijn soms boobytraps aanwezig.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl