VVD trekt Peter Snijders aan als informateur

ASSEN - Burgemeester Peter Snijders van Hardenberg is door de VVD aangesteld als informateur.
Snijders, oud-burgemeester van De Wolden, gaat vrijdag en zaterdag al in gesprek met de tien partijen in Provinciale Staten.

Dat werd vanmiddag duidelijk bij de installatie van de nieuwe Statenleden en het bespreken van de verkiezingsuitslag. De VVD heeft als grootste partij de regie gekregen om tot een nieuw college van Gedeputeerde Staten te komen.

Snel aan de slag

VVD-leider Henk Brink maakte duidelijk dat hij snel aan de slag wil, zodat er eind april een nieuw provinciaal bestuur kan zijn.

De tien partijen toonden zich nog voorzichtig over welke combinatie van partijen het bestuur moet gaan vormen. Door de uitslag zullen dat minimaal vier partijen zijn.

CDA solliciteert

Het CDA solliciteerde wel duidelijk naar een plaats in het college van GS. Volgens CDA-leider Henk Jumelet moet de nieuwe coalitie groter zijn dan de kleinst mogelijke meerderheid.

Daarmee bedoelde hij te zeggen dat de christen-democraten een logische keus zouden moeten zijn. PVV-voorman Nico Uppelschoten riep de VVD op om zonder de PvdA verder te gaan.

Hoe nu verder?

Informateur Peter Snijders spreekt de komende dagen dus met alle fractievoorzitters. Daarna worden zijn bevindingen in een openbaar debat besproken. Dat staat voorlopig gepland voor 8 april.

"Als alles vlotjes verloopt dan kan er op 29 april een nieuw college van GS worden geïnstalleerd," aldus Henk Brink.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl