Melkveehouders hunkeren naar 1 april

ASSEN - Melkveehouders in Drenthe maken zich op voor het uitbreiden van hun veestapel, want volgende week woensdag is het melkquotum verleden tijd.
In de jaren tachtig werd de melkproductie aan banden gelegd om boterbergen en melkplassen te voorkomen, maar vanaf 1 april mogen boeren zelf weten hoeveel melk ze produceren.

1 april 2015
Veel melkveehouders leven al een paar jaar toe naar de datum 1 april 2015. Ze hebben vaak al land aangekocht en de schuurruimte uitgebreid.

Een van de boeren die er helemaal klaar voor is, is Dirk Bruins uit Dwingeloo. Zijn bedrijf groeit straks van ruim honderd naar ruim tweehonderd koeien.

Het aantal boeren dat in Drenthe fors uitbreidt is niet bekend, maar Bruins in Dwingeloo is zeker niet de enige, want de melkprijs is goed en makelaars merken dat veel boeren op zoek zijn naar land.

Die extra grond hebben ze onder meer nodig om hun mest af te kunnen zetten. Dat is een van de voorwaarden om het boerenbedrijf uit te kunnen breiden.

Hogere prijzen voor landbouwgrond

Door die grotere vraag naar landbouwgrond zijn de prijzen flink gestegen. Zo kostte een bunder (circa twee voetbalvelden groot) in 2009 nog rond de 28.000 euro, maar inmiddels zo'n 45.000 euro.

Zorgen bij de Milieufederatie

Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat de melkproductie in Drenthe de komende jaren met wel 30 procent kan groeien. Dat is goed nieuws voor de boeren, maar het groeicijfer valt niet bij iedereen in goede aarde.

Zo maakt de Natuur en Milieufederatie Drenthe zich zorgen over het mogelijk ontstaan van megastallen. Die passen volgens de federatie totaal niet bij Drenthe en kunnen voor overlast zorgen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl