Duizenden banen weg in Drenthe door de crisis

Een overzicht van het banenverlies (rood is sterke afname)
Een overzicht van het banenverlies (rood is sterke afname)
ASSEN - De crisis heeft flink huis gehouden in Drenthe. In totaal verdwenen er tussen 2011 en 2013 4000 banen.
Vooral in de steden nam de werkgelegenheid af. In de gemeenten Hoogeveen en Midden-Drenthe bleef het aantal banen nog redelijk op peil.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS, dat op zeer gedetailleerd niveau de werkgelegenheid onder de loep nam.

Bijna 4000 banen in Drenthe gingen in die twee jaar in rook op. Dat komt neer op 1,98 procent van alle banen in de provincie.

Drieduizend banen weg in Emmen

In de steden, daar waar de meeste banen zijn, waren de klappen veel harder. Emmen verloor in twee jaar tijd meer dan 3000 banen.

De grootste sector in de provincie is de zorg. De sector was eind 2013 goed voor bijna 47.000 banen in Drenthe. En dat aantal neemt rap af. Hetzelfde geldt voor de handel, de sector die de meeste winkels en groothandels omvat.

Zorg in Hoogeveen uitzondering

Maar er zijn dus wel degelijk uitzonderingen. De zorgsector in Hoogeveen creëerde bijvoorbeeld in twee jaar tijd ruim 2400 extra banen, waardoor het aantal steeg daar juist met dertig procent.

Daartegen heeft Hoogeveen nog steeds wèl de hoogste werkloosheid van Drenthe: 14 procent van de beroepsbevolking heeft geen baan.

Het CBS maakt geen onderscheid tussen voltijds- en deeltijdbanen en daarom is het mogelijk dat een deel van dit gunstig ogende cijfer vertekend is.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl