Historie kolonie Frederiksoord en Wilhelminaoord vastgelegd in videoportretten

FREDERIKSOORD - Hoe zorg je dat verhalen uit het verleden behouden blijven voor de toekomst?

Met die vraag worstelden ze in de voormalige armenkoloniën in Frederiksoord en Wilhelminaoord. De oplossing: de geschiedenis vastleggen in videoportretten.

Museum De Koloniehof in Frederiksoord laat zestien inwoners met een verleden in de 'kolonie' aan het woord in videoportretten. Daarin staan verschillende onderwerpen centraal.

Bijvoorbeeld de speciale kolonietaal, de landbouw, weeskinderen en het ontzag voor de Maatschappij van Weldadigheid.


Pet af voor de directeur
Volgens Tineke Dekker van het museum was het ontzag voor de Maatschappij van Weldadigheid in de vorige eeuw groot. De pet ging af als de directeur langs kwam.

Dekker: "Deze verhalen laten ook zien hoezeer het verhaal van vroeger nog leeft en een rol speelt in het dagelijks leven bij mensen. En dat is bijzonder."

Bij het maken van de videoportretten zijn ook veel onbekende documenten en foto's tevoorschijn gekomen. De foto's zijn gebruikt in de portretten.

Nu nog een documentaire maken
Maar wat moet er gebeuren met al het materiaal? "Onze ambitie is om er nog een keer een documentaire en een boek van te maken. Er moet nog veel meer zijn," zegt Dekker.

De geïnterviewden zijn trots op hun afkomst. Ondanks dat de koloniën in Nederland nogal een negatieve naam hadden.

Rondom Frederiksoord en Wilhelminaoord was het beeld van de koloniën niet bepaald positief: "Waor woon ie, in de kolonie. Waor ligt dat? In een stinkgat".

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.