Oud-chirurg Bethesda mag vak niet meer uitoefenen

Nick Reijnen is vrijgesproken
Nick Reijnen is vrijgesproken
HOOGEVEEN - Chirurg Robert Muller, die in 2012 in Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen betrokken was bij de dood van twee patiënten, mag zijn beroep niet langer uitoefenen. Dat bepaalde het regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg in Zwolle vandaag.

Chirurg Robert Muller is niet meer als arts ingeschreven. Voor het geval hij zich opnieuw inschrijft, heeft hij een ontzegging gekregen 'heelkundige handelingen te verrichten', aldus het tuchtcollege. Het college heeft er geen vertrouwen in dat de man als chirurg voldoende bekwaam is.

Gevaar voor de veiligheid

Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is de man een gevaar voor de veiligheid van patiënten. De Inspectie verbood hem eerder al om complexe vaatchirurgische handelingen uit te voeren. Ze deed dat via een openbaar bevel omdat de chirurg destijds onvindbaar was.

Volstrekt ondeskundig

Begin maart 2012 moest een patiënt na een operatie aan zijn buikslagader in het Bethesda-ziekenhuis in Hoogeveen acuut opnieuw worden geopereerd. Bij die uren durende hersteloperatie bleek dat de eerste operatie volstrekt ondeskundig was uitgevoerd.

Klungelwerk

Ook bij een tweede sterfgeval zou Muller fouten hebben gemaakt. Volgens het tuchtcollege had de chirurg deze ingrepen nooit mogen uitvoeren. Zijn handelen wordt omschreven als 'chirurgisch klungelwerk'.

Niet bereikbaar

De patiënt overleed uiteindelijk na vier weken op de intensive care. Muller gaf zelf aan dat hij niet deskundig genoeg was, maar dat hij niet anders kon. Een specialist kon hij niet bereiken. Het tuchtcollege acht die verklaring ongeloofwaardig omdat de betrokken chirurg zei dat Muller hem voor de operatie niet gebeld heeft.

Nog zes sterfgevallen

Het ziekenhuis liet onderzoek doen naar nog zes overleden patiënten. Bij een van hen bleek ook dat de chirurg fouten heeft gemaakt. Bij de andere gevallen werd dat niet duidelijk omdat de dossiers incompleet waren.

Muller heeft tijdens de tuchtzaak aangegeven wel weer aan het werk te willen. Hij kan nog in beroep tegen de uitspraak.

Eerder hierover:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl