Wie was Berend Botje?

ZUIDLAREN - Is het liedje over Berend Botje, het symbool van Zuidlaren, gebaseerd op het leven van Lodewijk van Heiden? Dat is een van de vragen waar het Centre for Russian Studies in Groningen zich de komende tijd mee bezig houdt.

Lodewijk Sigismund Vincent Gustaaf van Heiden werd geboren in 1773 in Zuidlaren en is de enige zeeheld die onze provincie kent.

Gevangen in Den Haag

Van Heiden treedt op 9-jarige leeftijd in dienst van de Nederlandse Marine. In 1795 vlucht hij met stadhouder Willem V tijdens de Bataafse Revolutie naar Engeland. Terug in Nederland wordt hij gevangen gezet in de beruchte Gevangenpoort in De Haag.

Gevierd zeeman

Na zijn vrijlating vertrekt de dan 22-jarige Drent naar Rusland. Ook daar gaat hij bij de marine en wordt een gevierd zeeman. Zijn grootste succes is zijn bijdrage aan de Griekse onafhankelijkheid van Turkije bij de slag van Navarino in 1826.

Griekse held

In zijn tijd is hij in heel Europa een held. Zo is in Athene een straat naar Van Heiden vernoemd en staat zijn hoofd op een Griekse postzegel gedrukt.

Afscheid van Zuidlaren

De laatste keer dat Van Heiden Nederland bezoekt is in 1832. Hij wordt als een held onthaald en verblijft in zijn landgoed Laarwoud en vaart op het Zuidlaardermeer. Toch kan hij niet meer aarden in Drenthe. Hij vertrekt naar Amerika en vervolgens naar Tallinn. Daar overlijdt hij in 1850 op 77-jarige leeftijd.
Het Centre for Russiand Studies doet de komende jaren onderzoek naar Lodewijk van Heiden. Het wil meer te weten komen over deze Drentse zeeheld.
Zondag zendt ons geschiedenisprogramma Drenthe Toen een uitgebreid interview over Van Heiden uit.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl