Dag 2 rechtszaak André Lubbers uit Klazienaveen: nog veel vraagtekens

GRONINGEN/KLAZIENAVEEN - Een blik scenario's trekken de advocaten van de vier verdachten vandaag open. De mannen staan terecht in de zaak André Lubbers uit Klazienaveen voor diefstal met geweld met de dood tot gevolg.
Alle vier de advocaten pleiten voor vrijspraak en zeggen dat hun cliënten niets te maken hebben met de dood van Lubbers.

Veel vijanden
Lubbers zou zijn afgeperst door een motorclub, pleitte advocaat Jeroen de Boer van de verdachte die volgens het OM in de woning is geweest van Lubbers. Lubbers had vijanden en schulden, zo zei hij.

Weinig bewijs

"Er is geen enkel bewijs dat mijn cliënt in de woning is geweest. Er zijn meerdere sporen aangetroffen die niet van mijn cliënt zijn, maar waarvan ook niet bekend is van die wel zijn. Dat bewijst juist dat hij er niet is geweest," aldus De Boer.

De telefoons van de verdachten zijn wel in de buurt van de woning van Lubbers geweest, maar dat is volgens De Boer geen bewijs dat zijn cliënt in de woning is geweest. "Het gaat om een afstand van 600 á 700 meter."

Verder merkt De Boer op dat de verklaringen die als bewijs moeten dienen van mensen komen die het van horen zeggen hebben.

Draai OM
De Boer verbaast zich over de opstelling van het OM. "In januari 2012 vraagt het OM zelf om vrijlating van de cliënten. Terwijl het dossier nog hetzelfde is, worden ze nu ineens wel aangemerkt als verdachte."

Betrokkenheid zoon?
De advocaat van de hoofdverdachte zei dat de zoon van Lubbers mogelijk betrokken is bij zijn dood.

Hoe kwam DNA daar?
Het DNA van de hoofdverdachte dat is gevonden op de broek van André Lubbers zou niet zijn te relateren aan het delict. Uit jurisprudentie zou blijken dat DNA als bewijs alleen niet genoeg is, als niet bekend is hoe het daar terecht is gekomen. Maar volgens het OM was het DNA op de broek een mengspoor van Lubbers en de hoofdverdachte.

Het OM zei in een reactie op de pleidooien dat uit recente jurisprudentie blijkt dat niet alle scenario's hoeven te worden uitgeplozen om de betrokkenheid van de verdachten aannemelijk te maken.

Niet betrokken
Bij het laatste woord zeggen de drie aanwezige verdachten dat ze het heel erg vinden wat er is gebeurd voor André Lubbers en zijn familie, maar dat ze niet bij zijn dood betrokken zijn. De rechter doet over drie weken uitspraak.

André Lubbers
Lubbers werd op 11 augustus 2012 dood gevonden in zijn woning aan de Van Echtenstraat. Hij was door zijn hoofd geschoten. Drie verdachten zijn Emmenaren van Russische komaf en zijn 25, 26 en 28 jaar oud. De vierde verdachte is een Brit van 29 jaar.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl