Paddentrek: 'Als we niets doen, wordt een derde plat gereden'

KLAZIENAVEEN-NOORD - Al honderden padden zijn dit weekend van de dood gered. De beesten steken in Klazienaveen-Noord het Karrepad over. En dat doen ze met gevaar voor eigen leven.
Vrijwilligers van de paddenwerkgroep van de Dierenbescherming gaan op pad om de beesten te redden. "Als we niks doen, wordt een derde dood gereden. Dan verdwijnt uiteindelijk de hele populatie", legt Martha Oost uit. Volgens de paddenwerkgroep zijn de padden heel nuttig: "Ze ruimen schadelijke insecten op."

Paren

Op het Karrepad wordt met zeilen een route gemaakt voor de padden, kikkers en salamanders. De beesten lopen de emmers in, waarna ze door vrijwilligers aan de overkant van de weg worden losgelaten. De beesten willen na hun winterslaap, als de temperaturen gaan stijgen, gaan paren en hun eitjes in het water afzetten.

Heen-en-weer

De vrijwilligers zijn nog wel even bezig, want als de beesten klaar zijn in het water, dan gaat de karavaan de andere kant weer op. Het hoogtepunt van de paddentrek komt nog. "Sinds een week zijn ze aan het lopen. We hebben er nu 600 geholpen. Vorig jaar waren dat er in totaal 2400", vertelt Oost.

Al twaalf jaar

Vrijwilliger Daan Rijkers doet het al twaalf jaar. "Ik ben er per ongeluk ingerold. Ik zat in de vogeltjes en toen werd gevraagd of ik een keer tijd had. Zo rol je er in en kom je er nooit meer uit." Voor Rijkers is vooral het bezig zijn in de natuur het mooie aan het vrijwilligerswerk: "Je ziet ook vogels en reeën voorbij komen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl