Staatssecretaris Dijksma: Koeien horen in de wei; Tweede Kamer steunt melkbesluit

Archieffoto koeien, RTV Drenthe/Steven Stegen
Archieffoto koeien, RTV Drenthe/Steven Stegen
ASSEN - Koeien horen in de wei, vindt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken). Om te voorkomen dat de dieren in de toekomst op stal staan, moeten de melkveebedrijven hun grondgebonden karakter behouden en versterken, schrijft Dijksma vandaag aan de Tweede Kamer.
Een meerderheid in de Tweede Kamer van in elk geval VVD, PvdA en D66 steunt de nieuwe regels van Dijksma. De regels moeten ertoe leiden dat melkveehouders wel kunnen groeien, maar dat ze genoeg grond houden om hun koeien buiten te laten.

Mest op eigen grond
Vooral bedrijven met veel koeien op weinig grond zullen de gevolgen merken. Een bedrijf dat na uitbreiding meer dan 50 kilo mest per hectare extra produceert, moet meer dan de helft van de mest op eigen grond kwijt kunnen. Bij tussen de 20 en 50 kilo meer mest per hectare moet een bedrijf dat wil groeien een kwart ervan op het eigen bedrijf gebruiken. Voor bedrijven die genoeg grond hebben of een fosfaatoverschot hebben van minder dan 20 kilo per hectare, hebben de nieuwe regels geen gevolgen.


Einde melkquotum
Dijksma wil zo de verwachte groei van de melkveebedrijven in goede banen leiden. Op 1 april vervalt het Europese melkquotum dat ruim dertig jaar geleden werd ingesteld om geen boterbergen en melkplassen te krijgen. Melkboeren mogen dan weer zoveel melk produceren als ze willen of kunnen, zonder een boete te krijgen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl