Hoge Raad verwijst moordzaak Van der Zee terug naar Hof

RUINEN - Het gerechtshof in Leeuwarden moet de zaak tegen Marco B. (39) opnieuw bekijken. Dit heeft de Hoge Raad beslist. B. wordt verweten in november 2011 Jack van der Zee uit Ruinen met messteken om het leven te hebben gebracht.
Het Gerechtshof in Leeuwarden heeft te onduidelijk beargumenteerd waarom hier sprake is geweest van voorbedachte rade, dus moord. Mogelijk is er toch sprake van doodslag, aldus de Hoge Raad.
Moord en diefstal
De Hoogevener bracht Van der Zee om het leven, nadat het slachtoffer hem had geprobeerd te zoenen. Daarna stal hij de auto, gsm, laptop en tv van de 39-jarige Van der Zee, met wie B. naar eigen zeggen bevriend was. De man uit Ruinen werd de volgende ochtend door zijn vader gevonden. Die was naar zijn woning gegaan, omdat Van der Zee niet was komen opdagen op zijn werk.


Verminderd toerekeningsvatbaar

Marco B. werd enkele dagen na de moord opgepakt, nadat hij een huisgenoot over het misdrijf had verteld en hem het bebloede moordwapen had laten zien. De huisgenoot stapte naar de politie. B. is drugsverslaafd, zwakbegaafd en heeft psychische problemen. Hij is door deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar verklaard.
Nieuw onderzoek
Omdat deze rapportage sterk verouderd is heeft de advocaat van B. het verzoek ingediend B. te laten onderzoeken in het Pieter Baan Centrum in Utrecht. Met dit verzoek gaat de Advocaat Generaal akkoord, maar moet door het Hof nog worden bevestigd. Dit gebeurt woensdag aanstaande.

Eerder over de moord op Jack van der Zee:
-
9 jaar cel en tbs voor moord op Jack van der Zee uit Ruinen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl